:

Nem igaz, hogy tudósok tízezrei fordultak szembe a koronavírus-oltásokkal

Nem igaz, hogy tudósok tízezrei fordultak szembe a koronavírus-oltásokkal
  • 24.hu
  • 16 Dec, 2021
  • Címkék: #

Megkérdezik a jereváni rádiótól, igaz-e, hogy Jerevánban Moszkvicsokat osztogatnak.
Válasz. ?A hír igaz. De nem Jerevánban, hanem Tbilisziben. Nem Moszkvicsokat, hanem Volgákat. És nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.?

Nagyjából annyira kell komolyan venni a közösségi médiában 60 ezer vakcinák ellen tiltakozó tudósról keringő álhírt is, mint a fenti viccet. Az Urban Legends rántotta le a leplet a legfrissebb hülyeségről.

Az álhír annyi, hogy 2021 decemberében arról adott hírt, hogy ? biztonsági okokból ? 60 ezer tudós szorgalmazza a tömeges védőoltások leállítását. A 2020-as Nagy Barrington Nyilatkozat kiforgatását az álhírek ellenőrzésével foglalkozó Lead Stories vette észre, cikkük szerint egy The French Daily News névre hallgató oldal hozta le először a sztorit.

Barrington Nyilatkozat egyébként tényleg létezik, csak nem 2021 decemberében, hanem 2020 októberében született meg, nem 60 ezer, hanem 40 tudós írta alá, és nem a vakcinák, hanem a koronavírus elleni lezárások miatti aggodalom szülte.

A nyilatkozatot eredetileg három tudós ? Martin Kulldorff biostatisztikus és epidemiológus, Sunetra Gupta epidemiológus és Jay Bhattacharya epidemiológus, egészségügyi közgazdász ? jegyezte. Emellett további 40 ?orvosi és közegészségügyi tudós és gyakorló orvos? szerepel társaláíróként a dokumentumon, írja az Urban Legends. A petícióhoz online is lehetett csatlakozni.

Kapcsolódó Orvosok is kuruzslókká váltak a járvány során A koronavírus-járvány megjelenésével úgy nőttek ki az álhírgyáros, konteópárti orvosok a földből, mint a gomba. Érdemes helyretenni, hogy a nagy konteós sztárok elméletei hol futnak zátonyra a tudományos tények tengerén.

A Nagy Barrington Nyilatkozatot 2020. október 4-én fogalmazták meg olyan orvosok és szakértők, akik a lezárások ellen és a természetes nyájimmunitás mellett foglaltak állást. Nagyjából 15000 aláírást gyűjtöttek össze állítólagos kutatóktól és szakértőktől online, de a Guardian kiszúrta, hogy számos ?álaláíró? is akadt közöttük, például olyan, aki ?anyád egyetemén? doktorált vagy a neve a Macarena első sora volt. Az aláírók között találták még Dr. Johnny Bananast és Cominic Dummings professzort, sőt, 18 homeopatát is, akiknek sok közük nem lehetett a járványügyhöz.

Az oltási kampányok leállításáról már csak azért sem írtak a nyilatkozatban, mert a nyilatkozat megszületésekor még csak nem is voltak tömeges oltások.

Nagy Nikoletta további cikkei Égetik a pénzt a magyar otthonokIsmét elhalasztották a James Webb űrteleszkóp indításátFolyamatosan frissülő térkép készült a Föld-közeli aszteroidákról

The post Nem igaz, hogy tudósok tízezrei fordultak szembe a koronavírus-oltásokkal first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés