:

így gyilkolták meg Fráter Györgyöt

így gyilkolták meg Fráter Györgyöt
  • 24.hu
  • 17 Dec, 2021
  • Címkék: #

Utyesenovics Martinuzzi György, ismertebb nevén Fráter György horvát kisnemesi szülők gyermeke volt, akik már 10 esztendős korában, 1492-ben Corvin János szolgálatába adták fiukat. A herceg halála után Szapolyai István nádor özvegyéhez, majd az ifjú Szapolyai János vajdához került. Előbb katonai pályára lépett, hamarosan azonban otthagyta Erdélyt, és a sajóládi pálos rendházba vonult vissza, ahol már novíciusként is kitűnt eszével és műveltségével ? írja a Rubicon.hu.

Országegyesítés

Immár fráter Györgyként, 1527-ben tért vissza Szapolyai szolgálatába, aki ekkor már Magyarország királya volt. Tehetségének köszönhetően hamarosan az uralkodó legfőbb tanácsadója lett, aki kincstartói, főkancellári, majd 1534-ben váradi püspöki méltóságba helyezte a szerzetest. Fráter kulcsszerepet játszott Ferdinánd és János király egyezkedéseiben, így az 1538-as váradi béke megkötésében is, más kérdés, hogy Szapolyai János Zsigmond születése után ő sem ragaszkodott annak betartásához.

György barát az uralkodó 1540-ben bekövetkező halálával a csecsemő trónörökös gyámja és az ország kormányzója lett, ebben a minőségében pedig főszerepet játszott a Roggendorf generális által ostromolt Buda sikeres védelmében. Később aztán némiképp joggal érzett felelősséget ? egészen élete végéig ? Buda 1541-es elvesztéséért, bűntudata pedig arra sarkallta, hogy már 1541 decemberében szerződést kössön Ferdinánd követeivel az országegyesítésről.

Wikipedia Fráter György meggyilkolása

A Habsburg uralkodónak azonban nem volt kellő ereje ehhez, így Fráter György nekilátott a keleti országrész, a későbbi Erdélyi Fejedelemség önálló államszervezetének kiépítéséhez. A függetlenség útját járva ugyanakkor az ország újraegyesítését sem adta fel. Miután sikerült az özvegy királynét távozásra bírnia, 1551-ben úgy tűnt, sikerrel is járt, az ország újraegyesítése látszólag megvalósult.

Árulónak vélték

Eközben ? már Ferdinánd alattvalójaként ? gyorsan emelkedett a ranglétrán, hiszen az uralkodó őt nevezte ki erdélyi vajdának, 1551 augusztusára pedig a bíborosi kalapot is kijárta számára III. Gyula pápánál. Ez a szívélyes viszony aztán az ősz során tovaszállt, ugyanis Fráter György meglehetősen gyanús játékot űzött a törökkel: mindenekelőtt megküldte a Portának az évi adót, Lippa ostrománál pedig szabad elvonulást biztosított, és ajándékokat adott a várőrségnek.

A 9000 főnyi Habsburg katonaság vezetője, Castaldo tábornok ? és az ő jelentései nyomán Ferdinánd is ? meg volt győződve arról, hogy Fráter György kettős játékot játszik, és hatalma biztosítására törekszik, ezért az év végére terv született a bíboros félreállítására. Castaldo leveleinek hatására a király jóváhagyta a klerikus meggyilkolását, akivel a tábornok megbízásából 1551. december 17-én Marco Aurelio Ferrari nevű titkára végzett az alvinci kastélyban.

A későbbi beszámolók szerint György barát halálát lövések és tőrdöfések okozták, gyilkosa pedig egyik fülét is levágta, hogy ezzel bizonyítsa a szörnyű tett végrehajtását Ferdinándnak.

Fráter György eztán 70 napig feküdt temetetlenül, testét csak 1552 februárjában helyezték végső nyugalomra.

The post így gyilkolták meg Fráter Györgyöt first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés