:

Öt százalékos növekedéssel számol Varga Mihály

Öt százalékos növekedéssel számol Varga Mihály
  • 24.hu
  • 17 Dec, 2021
  • Címkék: #

A jövő évi államháztartási finanszírozásnál azzal számolnak, hogy a GDP több mint 5 százalékkal emelkedik, ami lehetővé teszi az államháztartási hiánycél 4,9 százalékra csökkentését ? közölte Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken az MTI szerint. A Pénzügyminisztérium (PM) és az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) által bemutatott terv szerint a költségvetés 2022-es nettó finanszírozási igénye 3153 milliárd forint, amelyet 2663 milliárd forint nettó kibocsátás, illetve a 2021-ben képzett likviditási tartalékok 489 milliárd forintos csökkenése finanszíroz.

A nettó kibocsátásból a forintkötvények 1000 milliárd forint értékben, a lakossági állampapírok szintén 1000 milliárd forint értékben fedezik a nettó finanszírozási igényt, míg a nettó devizafinanszírozás 406 milliárd forint értékben, a diszkontkincstárjegyek állománynövekedése 258 milliárd forint értékben járulnak hozzá a központi költségvetési hiány finanszírozásához.

Varga Mihály szerint a cél az adósság futamidejének növelése, és a szerkezetének a javítása, ezért újítják meg a Zöld Kötvény Keretprogramot, a lakossági állampapírok értékesítését, valamint a csereaukciókat.

Azt írják, a költségvetés finanszírozásának helyzete továbbra is stabil, biztosítja a fedezetet a kormány intézkedéseihez, így rendelkezésre áll a családi adóvisszatérítéshez, a 25 év alattiak szja-mentességéhez, a 13.havi nyugdíj kifizetéséhez, a béremelésekhez, vagy a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos csökkentéséhez szükséges forrás.

Alig egy héttel ezelőtt a 444.hu írt arról, hogy tíz éve nem látott megszorítás lett az orbáni válságkezelés vége. A Pénzügyminisztérium bejelentésére hivatkozva a lap úgy fogalmazott:

a kormány úgy döntött, hogy egyes beruházásokat később valósít meg, ezzel jelentősen, összesen 350 milliárd forinttal növeli Magyarország idei évi pénzügyi tartalékait az államadósság csökkentése mellett.

Más szóval: 350 milliárd forintos megszorító csomagot fogadtak el, bár a megszorítás helyett a ?pénzügyi tartalék növelése? kifejezést használták. A megszorítás, mint íták, minden minisztériumot érint, de főleg az Innovációs és Technológiai Minisztériumot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát.

The post Öt százalékos növekedéssel számol Varga Mihály first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés