:

Az oroszok szerint hamarosan elfogadhatja a WHO a Szputnyik vakcinát

Az oroszok szerint hamarosan elfogadhatja a WHO a Szputnyik vakcinát
  • 24.hu
  • 19 Dec, 2021
  • Címkék: #

Kéthónapos minimumot ért el, de még mindig nem csökkent ezer alá az egy nap alatt az új koronavírusos fertőzésbe belehalt áldozatok száma Oroszországban – derült ki az orosz operatív törzs vasárnap nyilvánosságra hozott adataiból.

A Covid-19 következtében egy nap alatt 1023-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 297 203-ra nőtt Oroszországban. A nem végleges halálozási ráta 2,91 százalék.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 27 967-tel nőtt, ezzel a járvány kezdete óta regisztrált igazolt fertőzések száma 10 214 790-re emelkedett. A napi növekmény 0,27 százalék, a tünetmentes esetek aránya 8,1 százalék.

A felépültek száma 32 655-tel 8 984 921-re nőtt. Az országban 932 666 aktív esetet tartanak nyilván. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 235,1 millió, az elmúlt napon pedig 563 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 544 375 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap a Rosszija 1 állami tévécsatorna egyik műsorának nyilatkozva kifejezte meggyőződését, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a következő hónapokban be fogja jegyezni a Szputnyik V orosz vakcinát. Az eddigi késlekedést a szervezet által alkalmazott és az orosz bejegyzési eljárás közötti bürokratikus különbséggel magyarázta.

Kirill Dmitrijev, az orosz vakcina külföldi alkalmazásának előmozdításával foglalkozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója ugyanebben a műsorban azt mondta, hogy Moszkva a nehéz járványügyi helyzetben afrikai országoknak térítésmentesen szállíthat majd az egykomponensű Szputnyik Light vakcinából.

Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Gamaleja Központ vezetője ugyanitt kijelentette, hogy a Szputnyikkal félévente korlátlan mennyiségben el lehet végezni a megerősítő oltást. Az akadémikus úgy vélekedett, hogy a járvány akkor fog megszűnni Oroszországban, amikor a lakosság 70-75 százalékának szervezetében lesz már antitest, amihez szerinte további félévi vakcinációra lesz még szükség.

A pénteken közölt hivatalos adat szerint a kollektív védettség szintje 58,2 százalékos Oroszországban.

(MTI)

The post Az oroszok szerint hamarosan elfogadhatja a WHO a Szputnyik vakcinát first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés