:

Egyre több fiatal külföldi mérnök jelentkezik magyarországi állásokra

Egyre több fiatal külföldi mérnök jelentkezik magyarországi állásokra
  • 24.hu
  • 20 Dec, 2021
  • Címkék: #

A felmérésben a szakemberek rámutatnak arra is, hogy az idei egyetemi, főleg vidéki campusokon megtartott állásbörzéken az volt a legjellemzőbb, hogy 80-90 százalékban határinkon túlról érkező fiatalok érdeklődtek a meghirdetett hazai mérnöki állások, gyakornoki lehetőségek iránt. A külföldi diákok elsősorban határozott időre szóló megbízatásokat kerestek, amelyek révén releváns szakmai tapasztalatokat és gyakorlati ismereteket szerezhettek meg.

A mérnöki tudás és diploma sokat ér a piacon. Évek óta nagy a kereslet a fiatal pályakezdők iránt is, köszönhetően az országban megvalósuló újabb és újabb beruházásoknak, amelyek hozzáértő műszaki szakembereket igényelnek. A hazai felsőoktatás viszont továbbra sem tudja megfelelő számban garantálni a szakma következő generációját, aminek egyrészt az az oka, hogy egyre kevesebben jelentkeznek műszaki képzésekre, másrészt a lemorzsolódások miatt sokan el sem jutnak a diplomáig

? foglalta össze a műszaki felsőoktatás sanyarú helyzetét a szövetség elnöke, Dr. Ábrahám László.

A tényekre, tapasztalatokra támaszkodva a szakember úgy látja, hogy a pályakezdő magyar mérnökök részint azért maradnak távol a kifejezetten őket megcélzó műszaki állásbörzéktől, mert sokan közülük eleve külföldi tapasztalatszerzésben gondolkoznak. Azok pedig, akik magyarországi nagyvállalatoknál szeretnének elhelyezkedni, jellemzően a diplomájuk átvétele után kezdenek bele aktívabban a munkakeresésbe és néznek utána a számukra legoptimálisabb pozícióknak, akár gyakorlati, akár konkrét állás formájában.

Velük ellentétben a külföldi hallgatók jobban előre terveznek, és még a végzés előtt szeretnék biztosítani a helyüket valamely magyarországi nagyvállalat mérnöki csapatában, ezért növekszik évről-évre a nem magyar anyanyelvű diákok száma az állásbörzéken.

A cégek saját statisztikái szerint pedig a hozzájuk jelentkező külföldiek közel felét sikerül is valamilyen pozícióban alkalmazniuk. A fizetések ugyanakkor a mérnöki szegmensben mindenki számára nagyon csábítóak. Jellemzően 1-2 éves munkatapasztalattal már akár félmillió forintot meghaladó bruttó fizetést kaphatnak a fiatalok, akiknek a vállalatok többsége számtalan továbbképzést, valamint kiszámítható, tervezhető karrierutat biztosít a folyamatos fejlődéshez.

Kiemelt kép: Hering Zoltán mérnök az erkélykorlát beépítését ellenőrzi a felújítás alatt lévő Csokonai Nemzeti Színházban, melyet eredetileg mór és bizánci elemeket tartalmazó, romantikus stílusban Szkalnitzky Antal pesti építész tervei alapján 1861 és 1865 között építettek. 

The post Egyre több fiatal külföldi mérnök jelentkezik magyarországi állásokra first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés