:

Nem szokványos az idei fűtési szezon, de pánikra jelenleg nincs ok

Nem szokványos az idei fűtési szezon, de pánikra jelenleg nincs ok
  • 24.hu
  • 20 Dec, 2021
  • Címkék: #

Novemberben arról olvashattunk, hogy van elég gáz a tárolókban, aztán december közepén hogy a veszélyhelyzet miatt változnak a gázellátás szabályai, vagyis ahogy a VGF szaklap írta, hozzányúltak a tárolók nyomásegyensúlyát fenntartó töltet szabályozásához, és a párnagáz egy részét kölcsönadták az egyetemes (lakossági) szolgáltatóknak, a szolgáltatás biztosítása érdekében. Aztán kiderült, hogy ötven százalék alá kerülhetett gáztárolóink töltöttsége.

Lecsíptek a biztonsági készletből is

A VGF szaklap legutóbb arról írt, hogy lecsípték a biztonsági gázkészletünk harmadát. Az történt, hogy az innovációért és technológiáért felelős miniszter rendelete alapján a biztonsági földgázkészletünk mértékét 15,37 millióról 9,49 millió megawattórára szállították le. Ez érthetőbben azt jelenti, hogy a korábbi nagyjából 1,4 milliárd köbméter helyett már csak 900 millió köbméternyi biztonsági célokat szolgáló gázkészlete van az országnak.Felmerül a VGF szerint a kérdés, vajon miért épp most döntött úgy a miniszter, hogy félmillió köbméter földgázzal meg kell segíteni az egyetemes szolgáltatást, hiszen az importnak jelenleg nincs fizikai akadálya. A válasz a szaklap szerint egyrészről valószínűleg az, hogy a világpiaci gázárak az egekbe szöktek az elmúlt hónapokban, a biztonsági készletből felszabadított gázmennyiéget viszont a jóval kedvezőbb beszerzési áron lehet értékesíteni. A másik ok az lehet, hogy a kormány az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének jelentős bővülésére számít. Egy friss hír szerint például a ?békeidőkben? a lakosság és a legkisebb vállalkozások ellátását biztosító egyetemes szolgáltatás keretében, ráadásul éppen a most felszabadított stratégiai készlet terhére kap földgázt a győri távhőtársaság átmenetileg, ezenfelül szó van róla, hogy a legfeljebb tíz fős, eddig a piacról vásárló cégek is visszatérhetnek a rezsicsökkentés ernyője alá, márpedig valamiből őket is el kell látni. A harmadik ok pedig az lehet, hogy a megszokottnál sokkal nagyobb ütemben fogy a kereskedelmi tárolókban őrzött mobilgázkészlet.

Ami a számos intézkedést illeti, nem szokványos az idei fűtési szezon.

Elvileg nem lesznek problémák

Az Mfor friss cikke is a gázellátással foglalkozik, azt látolgatva, van-e okunk aggódni. Mint írják, a helyzet korántsem tűnik optimálisnak, főleg azoknak a tényeknek a fényében, hogy a fűtési szezon elején Európában igazi ?gázpara? volt, ami az árakat az egekbe lőtte. Eközben viszont Magyarország a béke szigete volt, hiszen a lakosság a felrobbanó energiaárakból mit sem érzékelt.

A gázkészletek négyéves összehasonlítása alapján azt látták, hogy az elmúlt években egyszer sem fordult elő, hogy a tározókban lévő gáz október 15. és november 15. között érdemlegesen csökkenjen, hiszen 2019-ben nem változott a készletszint, míg 2020-ban 0,1, 2018-ban pedig 0,2 milliárd köbméterrel csökkent. Ezzel szemben idén 0,6 milliárd köbméterrel apadtak a készletek. Erre szerintük magyarázat lehet a hűvösebb időjárás.

Azt a feltételezést, hogy akár az ukrán tranzit leállítása, akár más ok miatt gondok lennének a szállítással, mind a MEKH, mind a földgázszállítást végző FGSZ Zrt. válasza cáfolta.

A hivatal szerint ?szeptember 30-ig az ukrán pont volt a domináns, a tárolók feltöltése is főleg ebből az irányból valósult meg. Október 1-től, a gázév elindulásától Ukrajna felől már nem érkezik orosz eredetű (szerződéses eredet) földgáz. A szerb határpont megnyílásával lehetővé vált az orosz források fogadására, amely a szerződés szerint történik. A mindenkori import a kereskedők döntésének függvénye, külső korlátot vagy akadályt nem látunk.?

Az FGSZ pedig azt írta lap kérdésére, hogy az orosz-ukrán konfliktus ellenére sem állt le például az észak-keleti szomszédunkból érkező csővezetéken sem a szállítás. Közölték ?nem beszélhetünk az eddig ukrán útvonalon érkezett földgáz teljes kieséséről, hiszen a korábbihoz képest ugyan csökkentett mennyiségben, ám érkezik Magyarországra Ukrajnából földgáz.?
A portál azon kérdésére pedig, továbbra is a megszokott rend szerint érkezik-e a gáz az országba, azt válaszolták, hogy ?a földgázpiacokon jelenleg nagy fokú volatilitás mutatkozik, gyakran akár egy napon belül is változhat a szállítási irány egy-egy határkeresztező ponton. A 2021. október 1-jén üzembe állt új szerb-magyar határkeresztezőn az elmúlt időszakban szinte folyamatosan érkezett földgáz az országba, napi ~6 millió m3 mennyiségben, de a román és az osztrák határpontokon is jelentősebb mennyiségű földgáz érkezett az országba.?

A válaszok alapján írták azt, valószínűsíthető, hogy az országba folyamatosan érkezik a földgáz, így nem kellene problémáknak adódnia. Hozzátették, amennyiben a tél során a korábbi évekhez időjárásához képest nem lesznek hosszú, extrém hideg időszakok, akkor az import növelésével biztosan áthidalható a készletek vártnál gyorsabb apadása. Ugyanakkor a készletek március végéig így is elegendőnek tűnnek, pánikra tehát jelenleg nincs semmi ok.

The post Nem szokványos az idei fűtési szezon, de pánikra jelenleg nincs ok first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés