:

Aggasztó ütemben zsugorodnak a himalájai gleccserek

Aggasztó ütemben zsugorodnak a himalájai gleccserek
  • 24.hu
  • 20 Dec, 2021
  • Címkék: #

Egy új vizsgálat alapján több millió ember vízellátását fenyegeti a himalájai gleccserek olvadása – írja a Phys.org. A szakértők szerint az elmúlt évtizedekben a helyi gleccserek tízszer gyorsabban zsugorodtak az úgynevezett kis jégkorszak óta eltelt időszak átlagához képest.

Az adatokból az is kiderült, hogy a himalájai jégtömegek a világ többi gleccseréhez képest példátlanul gyorsan olvadnak.

A kutatók közel 14800 himalájai gleccser méretét és felszínét rekonstruálták a kis jégkorszakban, amely a 14-19. század között zajlott.

ebawueyi / Getty Images

Az eredmények azt mutatták, hogy a periódus óta a jégtömegek területük 40 százalékát vesztették el, miközben a gleccserek olvadékvize 0,92-1,38 milliméterrel emelte meg a globális tengerszintet. Jonathan Carrivick, a Leedsi Egyetem munkatársa és a csapat tagja kiemelte, az olvadás az utóbbi időkben gyorsult fel, a jelenség pedig összhangban van az ember okozta klímaváltozással.

A szakértők műholdas felvételeket és digitális magassági modellek használtak, hogy felmérjék a 400-700 évvel ezelőtti állapotokat. A műholdas képeken kirajzolódnak az egykori gleccserek határai, ami a számítások alapját jelenti.

Az Antarktisz és az Arktisz után a Himalájában található a legtöbb gleccserjég. A régióban zajló olvadás a folyók befolyásolásával több száz millió embert érinthet. Az eredmények alapján a hegyvonulat keleti részén, illetve közvetlenül a tavak mellett a gleccserek zsugorodása gyorsabb.

The post Aggasztó ütemben zsugorodnak a himalájai gleccserek first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés