:

Átpasszolta Szombathelyre Az ördög ügyvédje ügyét a pesti bíróság

Átpasszolta Szombathelyre Az ördög ügyvédje ügyét a pesti bíróság
  • 24.hu
  • 22 Dec, 2021
  • Címkék: #

Az illetékesség hiánya miatt más bíróság tárgyalhatja az ördög ügyvédje-ügyet ? közölte a Fővárosi Törvényszék szerdán az MTI-vel. Azt írták, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) 2021. december 16-i végzésében megállapította illetékességének hiányát a különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban,

és az ügyet áttette a Szombathelyi Járásbírósághoz.

A döntés oka az, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény alapján Magyarország határain kívül elkövetett bűncselekmény elbírálására az a bíróság illetékes, aminek illetékességi területén a terhelt lakcíme, vagy tényleges tartózkodási helye található. A végzés nem végleges, azzal szemben fellebbezésre van lehetőség.

Az ügyben októberben emelt vádat az ügyészség, ami szerint az ügyvéd foglalkozású vádlott és társa különleges személyes adatokat tartalmazó, szexuális tartalmú fénykép- és videófelvételeket hozott nyilvánosságra az interneten. Akkor a fővárosi főügyész arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a vádirat lényege szerint az ügyvéd vádlott kérésére többszörösen büntetett társa 2019 szeptemberében az egyik közösségi hálózaton létrehozott egy profilt, majd azon keresztül egy oldalt, aminek utóbb Az ördög ügyvédje címet adta.

A másodrendű vádlott később ehhez az oldalhoz kapcsolódóan hirdetéseket is kért, amiket az ügyvédtől kapott bankkártyával fizetett ki. A főügyész azt írta, az volt a vádlottak célja, hogy

az ezt követően nyilvánosságra hozott, szexuális tartalmú, kompromittáló felvételeket az internethasználók minél szélesebb körben megismerjék.

A vádhatóság szerint az ügyvéd kilenc ember arcképmását mint különleges személyes adatát és hat ember ?nemi életre vonatkozó? különleges személyes adatát kezelte jogosulatlanul, amivel jelentős érdeksérelmet okozott, a társa pedig szándékosan segítséget nyújtott neki ebben. Az ügyészi indítvány tárgyalás mellőzését javasolta, a jogászra pénzbüntetés kiszabását, többszörös visszaeső társára pedig felfüggesztett börtönbüntetést kért.

A fővárosi főügyész augusztus végén jelentette be, hogy azonosította a nyomozóhatóság ?az ördög ügyvédjét?. A kommüniké megjelenése után Czeglédy Csaba ügyvéd, szombathelyi független önkormányzati képviselő ? az ellenzék közös szombathelyi képviselő-jelöltje ? a 24.hu-nak elismerte, hogy ő a gyanúsított, de mint mondta, nem ő áll Az ördög ügyvédje blog mögött.

Az ördög ügyvédje blog 2019-ben, az önkormányzati választásokat megelőzően Győr akkori fideszes polgármesteréről, Borkai Zsoltról tett közzé kompromittáló felvételeket, amint egy adriai jachton orgiázik másokkal. A botrány egyes vélemények szerint hozzájárulhatott a kormánypártok meglepő vereségéhez az önkormányzati választásokon, Borkait pedig a polgármesteri posztról való lemondásra késztette.

The post Átpasszolta Szombathelyre Az ördög ügyvédje ügyét a pesti bíróság first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés