:

Félünk, hogy lemaradunk, ezért még többet mobilozunk a járvány alatt

Félünk, hogy lemaradunk, ezért még többet mobilozunk a járvány alatt
  • 24.hu
  • 23 Dec, 2021
  • Címkék: #

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a pandémia alatt jelentősen megnőtt az okostelefon-használat. Bár tény, hogy ezek a telefonok segítik a mindennapokat, és a szociális kapcsolattartás fontos eszközeivé váltak, könnyen használhatjuk őket úgy is, hogy a személyes kapcsolataink, mentális és fizikai egészségünk hátrányára váljanak. Az, hogy milyen faktorokon múlik a jó és rossz eszközhasználat, segíthet a későbbi problémák megoldásában – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény.

Egy német szakértők vezette nemzetközi kutatócsoport 516 mobiltelefon-használót kérdezett meg 2021 áprilisa és májusa között. A kérdőívben voltak kérdések az eszköz használatának időtartamáról, a kontrollérzésről, a FOMO-ról (fear of missing out, azaz a lemaradástól/kimaradástól való félelem), illetve a rendszeres negatív gondolkodásról. A kutatók feltételezték, hogy ezek állhatnak a problémás okostelefon-használat mögött.

Az eredmények igazolták a hipotézist: a PLOS ONE szaklapban megjelent tanulmány szerint az alacsony kontroll, a FOMO és a rendszeres, repetitív negatív gondolkodásmód is összekapcsolható a problémás eszközhasználattal. Bár a kutatás nem bizonyított ok-okozati összefüggést, statisztikai analízisek ugyanúgy kapcsolatot feltételeznek a faktorok között.

A FOMO például komoly faktor lehet, ami alacsony kontrollképességgel párosítva egyenes utat mutathat a telefonfüggőséghez. 

A kutatásban főként fiatal lányok attitűdjét vizsgálták, a szakértők szerint szükség lesz sokszínűbb résztvevőkre és nagyobb alanyszámra ahhoz, hogy egyértelmű összefüggéseket lehessen levonni.

Nagy Nikoletta további cikkei Ismerik a kutyák az ok-okozat elvétHátrább a csemetékkel! A faültetés sem mindig segíti a klímavédelmetEzért derengenek zöldes színnel az üstökösök

The post Félünk, hogy lemaradunk, ezért még többet mobilozunk a járvány alatt first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés