:
Breaking News

Megszületett a poszt-COVID szindróma definíciója

Megszületett a poszt-COVID szindróma definíciója
  • 24.hu
  • 23 Dec, 2021
  • Címkék: #

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megalkotta a poszt-COVID szindróma, vagyis a hosszú COVID pontos definícióját – olvasható a The Lancet szakfolyóiratban.

Az állapot a koronavírus-fertőzésen átesetteknél áll fenn nagyjából a fertőzés után három hónappal, és legalább két hónapon át tartó tünetekkel, amelyeket nem lehet semmiféle más diagnózissal magyarázni. A gyakori tünetek közé az alábbiak tartozhatnak leggyakrabban: kimerültségérzet, légszomj, rossz kognitív működés, és

ezek a mindennapi életre is kihatással vannak. 

A tünetek megjelenhetnek a teljes felépülés után, vagy a betegséggel egyidőben, illetve hullámokban is érkezhetnek. A WHO szerint előfordulhat, hogy külön definícióra lesz szükség a gyerekek esetében.

A folyóiratban megjegyzik: bár idővel változhat a pontos definíció, ahogy egyre többet tudunk a betegségről, a keretrendszer segíthet az orvosoknak jobban eligazodni.

Nagy Nikoletta további cikkei Félünk, hogy lemaradunk, ezért még többet mobilozunk a járvány alattIsmerik a kutyák az ok-okozat elvétHátrább a csemetékkel! A faültetés sem mindig segíti a klímavédelmet

The post Megszületett a poszt-COVID szindróma definíciója first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés