:

Közel ötven éve büszke sztárkapusaira a norvég női kézilabda

Közel ötven éve büszke sztárkapusaira a norvég női kézilabda
  • 24.hu
  • 23 Dec, 2021
  • Címkék: #

A norvég Tv2 összeszedte az elmúlt évtizedek legjobbjait, és meglepő módon az 1973-as világbajnokságtól kezdve a felsorolást.

Kapcsolódó Öngyilkos magyar taktika is segítette a kézilabda nagyhatalmát Harminchárom éve a semmiből bukkant fel, azóta két olimpiát, három vébét és hét Eb-t nyert az északi csapat.

Ugyan a tornán csupán a 8. helyen zárt a csapat, de a legjobb kapusnak Liv Fauskét (mostani nevén Liv Björköt) választották. Aztán kilenc évvel később, 1982-ben Turid Smedsgaard megkapta ugyanezt a díjat a magyarországi vébén.

Arcanum.hu

1986-ban még mindig Smedsgad volt az első számú kapus, de sérülés miatt nem lehetett ott a hollandiai tornán. A Kína elleni nyitó mérkőzésen Linn-Siri Jensen megsérült, így a harmadik számú kapus, Kjerstin Andersen jutott nagy lehetőséghez, amellyel élt is, és bronzéremhez segítette a csapatot.

Ez volt Norvégia első érme világversenyen, és innen kezdődött az igazi felemelkedés.

Kapcsolódó A győriek kézise az utcán is ledobta a nadrágot egy győzelemért Buzog a versenyszellem a norvégban, ezt egy tévés műsorban is bizonyította.

Az 1993-as hazai világbajnokságon feltűnt egy fiatal bergeni születésű kapus, Cecilie Leganger, aki úgy került be a válogatottba, hogy még élvonalbeli mérkőzése sem volt (akkoriban a második ligás Fyllingenben védett), de első nemzetközi felnőtt tornáján a legjobb játékosnak és legjobb kapusnak választották.

Az 1994-es Európa-bajnokságon, majd az 1995-ös osztrák-magyar rendezésű vébén is ő lett a legjobb kapus, de utóbbi tornán átadta a díjat dél-koreai riválisának, mondván, ő érdemelte volna meg (ezért később nemzetközi Fair Play-díjat is kapott).

Az 1996-os Eb-n már Heidi Tjugum volt a torna legjobbja, onnantól kezdve Legangerrel évekig a világ legjobb tandemjét alkotta. Ami érdekesség, mindegyikük egy-egy vb- és Eb-arannyal gazdagodott a pályafutása során.

Leganger 2004-es visszavonulása nyitotta meg az utat Katrine Lunde előtt, aki 2003-as vébén már védett, de a visszaemlékezések szerint nagyon gyengén teljesített az ukránok elleni nyitómérkőzésen, a 30-29-es vereség Norvégiának a csoportelsőségbe került, végül a válogatott mindössze az 5. helyen zárt.

De Lunde felemelkedett és a világ legjobbja lett.

Az idei világbajnoki címe a kilencedik, világversenyen szerzett aranya, összesen pedig a 16. érme, amit olimpián, vébén vagy Eb-n érdemelt ki. Elképesztő!

Mellette pedig közben felnőtt pár klasszis kapus: Kari Aalvik Grimsbö két olimpiát, két vébét és öt Eb-t, Silje Solberg két vébét és három Eb-t, Terese Pedersen három Eb-t, Emily Stang Sando két Eb-t, míg Rikke Granlund egy Eb-t és egy vébét nyert.

Ezek után kérdés, a jövő évi Európa-bajnokságon ki véd majd? A jelek szerint a 41 éves Lunde esélyes rá, hiszen már jelezte, egyelőre nem hagyná abba az aktív játékot.

The post Közel ötven éve büszke sztárkapusaira a norvég női kézilabda first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés