:

Tíz nem karácsonyi hangulatú karácsonyi film a nosztalgia jegyében

Tíz nem karácsonyi hangulatú karácsonyi film a nosztalgia jegyében
  • 24.hu
  • 25 Dec, 2021
  • Címkék: #

1. Szerepcsere (1983)

John Landis lassan negyven éves vígjátéka egy furcsa emberkísérlet témáját járja körül Dan Aykroyd, Jamie Lee-Curtis és Eddie Murphy segítségével. A filmben Aykroyd egy kereskedőcég fiatal vezetőjét alakítja, akit a főnökei egy kísérlet kedvéért kicserélnek egy hajléktalan szélhámossal, azaz Murphyvel, hogy kiderítsék, ő ugyanúgy megállja-e a helyét a felelős pozícióban. Aykroyd ficsúr karaktere természetesen nem viseli jól ezt az egészet, és Mikulásnak öltözve balhét rendez egykori munkahelyén.

A főszereplők később ráeszmélnek, hogy a céget vezető idős testvérpár kísérleti nyulaivá váltak, és onnantól minden megváltozik.

2. Szörnyecskék (1984)

Ha a karácsonyi hangulattól túlfűtve valaki egyszerre vágyna még egy kis extra cukiságra és rengeteg borzongásra is, annak a legjobb választás a Szörnyecskék. Egy film az örök karácsonyi klasszikus, a Reszkessetek, beterörők! rendezőjének, Chris Columbusnak a tollából, amiből ha mást nem, azt mindenképp megtanulhatja az ember, miért ne ajándékozzon háziállatot. Főleg, ha nem tudja, milyen fajú a kiszemelt ?állat?, és azt sem, hogyan kell gondozni.

Warner Bros. Pictures / Amblin E / Sunset Boulevard / Corbis / Getty Images A főhős Billy és a karácsonyi ajándéka, a furcsa tisztálkodási és étkezési szokásokkal megáldott Gizmo 3. Rocky IV. (1985)

Aki még karácsonykor sem bírja ki nagy összecsapások nélkül, annak érdemes elővennie ezt a Stallone-klasszikust. Bár a film nagy része nem az ünnepek alatt játszódik, de Rocky Balboa, az olasz csődör és a Dolph Lundgren által életre keltett szovjet szteroidbomba december 25-én bokszolja le a hidegháborút, Rocky pedig egyenesen a havas Szibériában készül fel a nagy ütközetre. És közben még kivételesen szakállat is növeszt.

United Artists / MGM / Collection Christophel / AFP Rocky Balboa és Ivan Drago karácsonyi hangulatban, a ringben 4. Halálos fegyver (1987)

Listánk első darabja után egy újabb veteránsztori. Mondjuk, a Martin Riggs (Mel Gibson) és Roger Murtaugh (Danny Glover) megismerkedésének és munkakapcsolatának kezdetét bemutató film a buddy cop alműfaj alapdarabjaként az erőszak mellett sok humorral is operál. A karácsonyi kapcsolódás tekintetében meg kell említeni, hogy a korábbi hivatásos kommandózásba félig-meddig beleőrülő Riggs a fenyőfák árnyékában csap le a kokaindílerkedéssel fusizó faárusokra. A film utolsó esős összecsapásának a hátterében is ott van az ünnepi dekoráció, ami után Riggset az újdonsült barátja még egy karácsonyi vacsorára is áthívja.

És ha a film megnézése után kedvet kapott pár hasonló stílusú, karácsony környékén játszódó filmre, akkor nyugodtan vegye elő a forgatókönyvíró Shane Black többi filmjét is. Nagy eséllyel nem fog mellényúlni, hiszen a közreműködésével több olyan film is készült, ami ebben a szent időszakban játszódik (Az utolsó cserkészDurr, durr és csókVasember 3).

5. Drágán add az életed! (1988)

A Bruce Willis által alakított John McClane egy Los Angeles-i céges karácsonyi buliban lesz egyszerű New York-i zsaruból az a véres trikós, mezítlábas hős, akit mindenki ismer. Ezért semmi meglepő nincs abban, hogy sokan ezt tartják a kedvenc karácsonyi filmjüknek. Még filmekben és sorozatokban is előkerül ez a közkeletű vélemény, amitől persze a klasszikus karácsonyi filmek megrögzött rajongóit legalább annyira kirázhatja a hideg, mint amennyire John McClane-t kirázza a hideg a talpába ragadt üvegszilánkoktól.

A recept annyira bevált, hogy az első folytatás, az 1990-es Még drágább az életed! is karácsonykor játszódik, szóval aki nagyon ráér, azt is megnézheti.

20th Century Fox – Gordon Compan / Collection ChristopheL / AFP John McClane különleges karácsonyi üzenete a Nakatomi Torony túszejtőinek 6. Szellemirtók 2. (1989)

A karácsonyi vérengzés után térjünk vissza kicsit az ünnepi borzongáshoz. A cuki szőrmókból szörnyeteggé változó lényeket bemutató Szörnyecskék után itt egy hasonlóan humoros és hasonlóan ijesztő film, a Szellemirtók második epizódja arra az esetre, ha az ünnepi hangulatban már túltelítődnénk a szent szellemmel, de mégsem akarnánk elszakadni a szellemek világától.

Harold RamisDan Aykroyd, Bill Murray és Ernie Hudson második közös szellemvadászata ugyanis az ünnepek idején játszódik. A film azért is kifejezetten ajánlott, mert a kezeslábasba öltözött tudóscsapatnak ebben a részben Vigóval, a Kárpátok rémével kell megküzdenie, aki egy festményből kel életre.

COLUMBIA PICTURES / Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP Vigyázzon, nehogy ön is úgy elázzon az ünnepek alatt, mint a Szellemirtók! 7. Ollókezű Edward (1990)

Tim Burton filmje elsősorban azoknak ajánlott, akik a karácsonyi tündérmesék szirupos hangulatát megunva másfajta tündérmesékre vágynak. A Winona Ryder és Johnny Depp főszereplésével készült film azoknak is kiváló program lehet, akik egyedül töltik az ünnepeket, főleg ha úgy érzik, hogy ennek a különcségük az oka ? az ollókezekkel megáldott címszereplőnél ugyanis szinte lehetetlen különcebbnek lenni.

Bár a történetnek csak az utolsó harmada játszódik egy karácsonyi bulin, a végtagjaival varázsoló Edward segítségével akkor is fehér karácsonyunk lehet, ha az időjárási viszonyok fittyet hánynak az igényeinkre.

8. Batman visszatér (1992)

Tim Burton láthatóan szereti a karácsony témáját, elég csak listánk előző darabjára, vagy a Karácsonyi lidércnyomás című 1993-as animációs filmre gondolni, amelyben a rendező íróként működött közre. De milyen tízes lista lenne egy alternatív filmajánló 2021-ben szuperhősmozi nélkül? Ezért Michael Keaton Denevéremberként való visszatérése sem maradhat ki a listánkból. A két meg nem értett árva, Bruce Wayne és a Pingvinné avanzsáló Oswald Cobblepot (Danny DeVito) párharcát bemutató sztori bőven tartalmaz ünnephez kapcsolódó momentumot: Batman először a gothami karácsonyfa kivilágításakor kialakuló káoszban bukkan fel, és a film végén is csak annyit mond neki búcsúzóul hű komornyikja, hogy boldog karácsonyt.

9. Tágra zárt szemek (1999)

Ha már a Szörnyecskékből az az egyik tanulság, hogy nem érdemes élő állatot ajándékba adni, akkor Stanley Kubrick utolsó filmjéből is vonjunk le egy sajátos következtetést: nem biztos, hogy jó ötlet spontán csavarogni karácsony éjjelén. Dr. Bill Harford (Tom Cruise) fél New Yorkon átívelő karácsonyi vergődése ugyanis egyáltalán nem úgy sül el, mint ahogy azt ő (vagy a néző) elképzeli.

Csavargás helyett ajánlott inkább a doktor úr feleségének, Alice Harfordnak a példáját követni ? akit Nicole Kidman, Cruise akkori párja játszik ?, és egyszerűen lefeküdni aludni. Nehogy az ember véletlenül úgy járjon a céltalan bolyongása végén, mint a jó doktor.

Warner Bros. / Stanley Kubrick P / Collection Christophel / AFP Ha kedve támadna csavarogni, inkább nézze meg ezt a filmet elrettentésképp, majd csukja be a szemeit! +1: Rambo (1982)

Sylvester Stallone Rocky utáni nagy első dobása ? amiben bizonyította, hogy nemcsak az ökleivel (és persze a szívével) képes harcolni, hanem a fegyverekkel hadonászás is kifejezetten jól áll neki ? egy John Rambo nevű vietnámi veterán katona bolyongását mutatja be egy karácsonyra készülő álmos vidéki kisvárosban, ahol a törvény őrei szó szerint hajtóvadászatot indítanak ellene. Ez esetben nem filmrészletet mutatunk, hanem egy igényes reklámszpotot, az 1985-ös első folytatáshoz kiadott játékfigurák hirdetését. Az állig felfegyverkezett harcosokat és a helikoptert a fa alá szánták a békés ünnepi hangulatra nem annyira apelláló marketingesek.

The post Tíz nem karácsonyi hangulatú karácsonyi film a nosztalgia jegyében first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés