:

Lenyűgöző kincsekre bukkantak a tenger fenekén

Lenyűgöző kincsekre bukkantak a tenger fenekén
  • 24.hu
  • 28 Dec, 2021
  • Címkék: #

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) a Facebookon jelentette be, hogy ókori és középkori leleteket találtak a tengerben az északnyugat-izraeli romváros, Caesarea közelében. A több száz érme, gyűrű, drágakő, szobor és harang két hajó maradványainál került elő az elmúlt hónapokban. A leletek 1700, illetve 600 évesek, és a római, valamint a mameluk korra datálhatóak.

A roncsok fennmaradt részeit és a tárgyakat nagyjából 4 méteres mélységben fedezték fel. A szakértők azt feltételezik, hogy a hajók Caesarea közelében horgonyoztak, és talán egy-egy vihar következtében süllyedtek el.

A roncsoknál igen gazdag leletanyagot tártak fel. A 3. századból például több száz római kori érme került elő, de nagy számban találtak 14. századi, mameluk kori érméket is. Felfedeztek szobrocskákat, az ártó szellemektől védő harangokat, agyagedényeket és egy tintatartót, valamint a hajók fémből készült részeit is azonosították.

A legizgalmasabb tárgyak kétségtelenül a díszes aranygyűrűk.

Az egyiken a foglalat drágakövébe egy zsidó szimbólumot, Dávid hárfáját vésték, a másik ékkövén pedig egy korai keresztény jelkép, egy vállán juhot cipelő pásztor látható. A jó pásztor Jézus Krisztus egyik legősibb szimbóluma.

The post Lenyűgöző kincsekre bukkantak a tenger fenekén first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés