:

Meghalt Edward O. Wilson, korunk Darwinja

Meghalt Edward O. Wilson, korunk Darwinja
  • 24.hu
  • 28 Dec, 2021
  • Címkék: #

92 évesen elhunyt Edward O. Wilson amerikai evolócióbiológus, világhírű hangyakutató (mürmekológus), a biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség kifejezésének atyja – írja az MTI. A szakembert sokan modern kori Charles Darwinnak, napjaink egyik legjelentősebb és legelismertebb amerikai tudósának tartották.

Az E.O. Wilson Biodiversity Foundation szerint Wilson vasárnap halt meg a Massachusetts állambeli Burlingtonban. Az alapítvány hangsúlyozta, hogy a kutató nemcsak saját életét szentelte az élővilág vizsgálatának, hanem másokat is a természet megőrzésére inspirált.

A Hangyaembernek (Antman) is becézett harvardi professzor több mint 30 tudományos könyvet és több száz tanulmányt publikált, az utóbbi években főleg a fajok sokszínűségének és az ökológiai rendszerek megőrzéséért küzdött. Könyvei közül kettőt Pulitzer-díjjal tüntettek ki, az egyik az emberi természetről (On Human Nature, 1979), a másik a hangyák biológiájáról (The Ants, 1990) szól.

Evolúciós kutatásaiért nevezték Darwin örökösének is.

A levélvágó hangyákról Bert Holldöbler szerzőtársával közösen publikált könyvében, a The Antsban tökéletes szuperorganizmusoknak nevezik a hangyák társadalmát, a rovarokat pedig az állatvilág hét csodája közül az egyiknek. Wilson megállapította, hogy a rovarkolóniákban a hangyák feromonok révén kommunikálnak egymással.

Felfedezte, hogy a hangyák elhullott társaik tetemét kivonszolják a hangyabolyból, és egy ?temetőbe” szállítják, a ?hullaszállítóknak” pedig olajsav jelzi, hogy dolguk akadt. Amikor Wilson kísérletei során egy tökéletesen egészséges hangyára parányi olajsavat cseppentett, a példányt minden tiltakozása ellenére szintén a temetőbe vonszolták társai.

Cindy Ord / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Az amerikai mürmekológus volt az első, aki 1988-ban egy tanulmányában használta a biodiverzitás szóösszetételt. Ennek elismeréseképpen 2017-ben róla neveztek el egy újonnan felfedezett hangyászmadarat, ami Wilson szerint felért egy Nobel-díjjal.

Szociobiológiai elméleteinek némelyike élénk vitákat váltott ki, például az, amely szerint az emberi magatartás genetikai alapú, szemben azzal az uralkodó nézettel, hogy a magatartást kulturális és környezet tényezők is befolyásolják. Bírálói szerint Wilson a társadalmi igazságtalanságot, benne a nők diszkriminációját legitimálta, amikor azt mondta, hogy egyenlőtlenség a génekbe van kódolva.

Wilsont a Time magazin 1996-ban Amerika 25 legbefolyásosabb embere közé sorolta. Munkásságáért kitüntették az amerikai elnök által adományozott National Medal of Science elismeréssel.

The post Meghalt Edward O. Wilson, korunk Darwinja first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés