:

Megépülhet az alagút a Nyugati és a Déli pályaudvar között

Megépülhet az alagút a Nyugati és a Déli pályaudvar között
  • 24.hu
  • 29 Dec, 2021
  • Címkék: #

A kormány elfogadta az Európai Unióval közösen kidolgozott Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiát (BAVS) ? hívta fel a figyelmet a döntésre Fürjes Balázs a Facebook-oldalán.

A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára azt írja, a külső kerületekből és az agglomerációból ma szinte mission impossible a városba jutás és a hazamenetel, holott Budapest nem csak a belvárosból áll, naponta egymillió ember jön be autóval az agglomerációból és a külső kerületekből a belső városrészekbe. ?Érthető, hogy autóval jönnek, mert a tömegközlekedés nem elég megbízható, nem elég sűrű, gyors és kényelmes. Órákat állunk dugóban. A belvárost megbénítja a túl sok egyidejű fővárosi útlezárás, forgalomkorlátozás, a sokak által kritizált sávlezárások? ? írja az államtitkár, aki szerint a megoldás a vasút lehet, ami a főváros környékének ?aranytartaléka?.

Ez a vasúti fejlesztés országos és európai jelentőséggel is bír, hiszen Budapest ma szűk keresztmetszet a vasútnak. Vonattal a Duna nehezen, csak egyetlen ponton (Déli összekötő) átjárható ? miközben európai vonalak és az országos személyközlekedés is utat keresne itt kelet és nyugat, észak és dél között ? fogalmaz Fürjes, aki szerint a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia azt garantálja, hogy megduplázódjon az elővárosokból vasúttal érkezők és oda hazatérők száma. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy ilyen duplázás történt a nemrég felújított esztergomi és székesfehérvári vonalakon.

A stratégia legfőbb elemei:

Minden elővárosi vasútállomásról óránként legalább négy vonat indul majd Budapestre. Átszállás nélkül legalább három metróvonal lesz elérhető. Megduplázódik az agglomerációból Budapestre vonattal és nem autóval érkezők száma. Megvalósul az integrált tarifaközösség, az utazás során elegendő lesz egyetlen bérlet vagy jegy vasútra, buszra, metróra, villamosra.

Mindezt akkor érhető el, ha a vasút korszerűsítése átfogó. Ezért:

A kormány által megkezdett korszerű járműbeszerzés tovább folytatódik, már most sokan használják az új Flirt és KISS-vonatokat. Folyamatosan megújítják a vasútállomásokat. Sokkal nagyobb kapacitású átmenő rendszerű pályaudvarokat hoznak létre a jelenlegi fejpályaudvarok helyett. A Kelenföldet, a Délit és a Nyugati pályaudvart összekötő vasúti alagút megépítésével egy több mint 100 éves terv valósul meg.

Az államtitkár szerint a döntés alapján a következő két évtized kormányai újabb 3 ezer milliárd forintot (plusz HÉV-fejlesztésre további ezer milliárdot) fordítanak Budapest és a várostérség közlekedésének jelentős fejlesztésére, döntően EU-s forrásokból. A MÁV teljes éves utasforgalmának 75 százalékát (a HÉV-vel együtt ez évi 160 millió fő) ma is Budapest és a főváros agglomerációja közötti közlekedés adja.

Fürjes Balázs azt írja, a húsz évre szóló terv első 1500 milliárd forintjára már garantált európai uniós forrás lesz 2027-ig.

A kiemelt képen Fürjes Balázs és Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója látható. Forrás: Fürjes Balázs Facebook-oldala

The post Megépülhet az alagút a Nyugati és a Déli pályaudvar között first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés