:
Breaking News

Völner Pál az elmúlt hat évben kétszer esett át nemzetbiztonsági ellenőrzésen

  • 24.hu
  • 29 Dec, 2021
  • Címkék: #

2015 és 2021 között kétszer is átvilágították a korrupciógyanúba keveredett Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium lemondott miniszter-helyettesét és parlamenti államtitkárát, de úgy tűnik mégsem találtak semmit, ami miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezték volna

? ezt a következtetést vonta le Kassai Dániel XVIII. kerületi önkormányzati képviselő a szerdai Facebook-posztjában, miután megkapta a választ az üggyel kapcsolatban feltett kérdésére az Alkotmányvédelmi Hivataltól.

Mint ismert, Völner Pálnak az országgyűlés felfüggesztette a mentelmi jogát, azóta az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsította meg. Az ügyészség szerint Völner több mint 80 millió forint kenőpénzt vett át a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnökétől, Schadl Györgytől. Völner a botrány miatt az igazságügyi államtitkári tisztségéről lemondott, a képviselői mandátumát viszont megtartotta.

Kassai a posztban ? amit elsőként a Hvg.hu szúrt ki ? azt írja, hogy a törvény szerint, ha egy nemzetbiztonsági ellenőrzés során kockázati tényező merül fel az átvilágított személlyel kapcsolatban, akkor az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója tájékoztatja a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős minisztert, vagyis Pintér Sándor belügyminisztert. Ha volt ilyen tájékoztatás, akkor azt Pintér Sándornak meg kellett kapnia. Kassai szerint ez kideríthető, ugyanis a Nemzetbiztonsági Bizottság, ha valamely nemzetbiztonsági szolgálat jogszabályellenes működését észleli, ténymegállapító vizsgálatot folytathat le, amely során betekinthet a nemzetbiztonsági szolgálatok nyilvántartásában lévő, egy adott ügyre vonatkozó irataiba is.

?Ha kiderül, hogy Pintér hallgatott, akkor neki is vállalni kell a politikai következményeket, mint ahogy Varga Juditnak is, de felelős lehet az Alkotmányvédelmi Hivatal a Völner-vizsgálat alatt regnáló főigazgatója is, hiszen hogy lehet az, hogy az ő munkatársai nem, de Nemzeti Védelmi Szolgálat kiszúrta, kinyomozta és feljelentésük során az ügyészség tovább vitte az ügyet? ? fogalmazott Kassai, aki szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal hibázott, hiszen az tudható, hogy ők nem tettek feljelentést kétszeri nemzetbiztonsági ellenőrzés után sem, noha a törvény kimondja, hogy nemzetbiztonsági kockázat áll fenn, ha az ellenőrzött személy nem alkalmas jogviszonyának illetéktelen befolyástól mentes ellátására.

The post Völner Pál az elmúlt hat évben kétszer esett át nemzetbiztonsági ellenőrzésen first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés