:
Breaking News

Bő másfél millió ember legalább fél éve megkapta a második oltását, de az emlékeztetőt még nem vette fel

Bő másfél millió ember legalább fél éve megkapta a második oltását, de az emlékeztetőt még nem vette fel
  • 24.hu
  • 30 Dec, 2021
  • Címkék: #

Nyár óta nem volt jelentősebb kiugrás az újonnan beoltottak számában, emiatt a kormány novemberben oltási akcióhetet, majd annak sikerén felbuzdulva további oltási akcióheteket hirdetett. Egyes szektorokban kötelezővé tették az oltást, a kiemelt oltópontokon az ünnepnapokon is lehet kérni a vakcinák beadását, a számok feltornázását remélve pedig nemrég Müller Cecília ötmilliós bírságot lengetett be azoknak a háziorvosoknak, akik nem végeznek jövő év elején ?önkéntes? oltómunkát.

Bár az első (illetve emiatt a második) oltás tekintetében sokáig vezettük az uniós oltottsági rangsort, az elmúlt hónapokban sorra előznek minket az országok, és a sereghajtó csapatba kerültünk. Szakértők szerint a második oltást követően hat hónappal jelentősen csökken a koronavírus elleni védettségi szint, így szükségessé válik a harmadik (Janssen esetében a második) emlékeztető oltás. Ezzel a legfrissebb, csütörtök reggeli adatok szerint 3,17 millió ember élt Magyarországon, ami bár magas szám, ha összevetjük azokkal, akik legalább fél éve megkapták a második oltásukat, annyira nem derűs a kép.

Kapcsolódó Száz alá csökkent a koronavírusban elhunytak napi száma Kevesebben vannak kórházban is, de az új fertőzöttek száma kis mértékben nőtt.

Június utolsó hétvégéjén a kormányzati koronavírus-portál már nem közölt adatokat, a vasárnappal bezáródó hétvégéről 28-án tájékoztatott. Ebből kiderül, hogy a beoltottak száma akkor 5 468 205 volt, közülük 4 842 148-en már a második oltásukat is megkapták. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint a 25. héttel (június 27-ével) bezárólag 5,44 millió ember kapta meg az első oltását, 4,68 millió a második adagot is kérte. Előbbi rezonál a hazai adatközlésben írtakkal, utóbbi viszont kétszázezerrel kevesebb ? erre a figyelmet szeptemberben hívta fel a 444, akik akkor megkeresték az illetékes hatóságokat, de választ nem kaptak.

A fentiekből következik, hogy

a hazai adatközlésből kiindulva 1,67 millió embernek, az ECDC-nek szolgáltatott adatok szerint 1,5 millió embernek hiányzik hiányzik a harmadik oltása fél év elteltével.

Azt nem lehet tudni, hogy a hazai statisztika második vagy harmadik oltásként tünteti-e fel, ha valaki a Janssen után megkapja valamelyik másik vakcinát. Az ECDC adatai szerint az év első felében 97 ezer ember kapott itthon Janssent ? ha a második oltásokhoz számolják az ő második adagjukat, akkor a fenti számok érvényesek, ha viszont az emlékeztető oltások között (és úgy is küldjük el az ECDC-nek), akkor mindkét milliós számhoz még százezret hozzá kell adni, ugyanis a 3,17 millióból közel százezer igazából ?második? adag.

The post Bő másfél millió ember legalább fél éve megkapta a második oltását, de az emlékeztetőt még nem vette fel first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés