:
Breaking News

Kijátszhatja a gyorsteszteket az omikron

Kijátszhatja a gyorsteszteket az omikron
  • 24.hu
  • 30 Dec, 2021
  • Címkék: #

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal figyelmeztet: a gyógyszertárakban is kapható koronavírus-gyorstesztek megbízhatósága csökkenhet az omikron miatt – írja a Gizmodo. Az FDA szerint legalább

néhány gyorsteszt kevésbé érzékeny az omikron variánsra, mint a korábbiakra, ennek ellenére továbbra is érdemes őket használni. 

Egyelőre még mindig nagyon keveset tudni az omikronról – az biztos, hogy idén novemberben jelent meg, és hogy úgy tűnik, több vakcina két adagja kevésbé véd ellene, mint a többi variáns ellen. A Neumann Labs már arról számol be, hogy a cégnél a hazai elvégzett tesztek 60 százalékánál ezt a mutációt találják.

Az alacsonyabb érzékenységű tesztek nagyobb valószínűséggel adnak téves negatív eredményt. Azok az omikron-fertőzöttek, akik ilyen gyorstesztet végeznek, nagyobb valószínűséggel kapnak fals negatív eredményt akkor is, ha fertőzöttek, mint a korábbi variánsok esetében.

A gyors antigéntesztek egyébként is kevésbé érzékenyek, mint a többi típusú teszt, például a laborban végzendő PCR. A gyorstesztek  azonban nagy valószínűséggel még mindig kiválóan képesek kimutatni, ha valaki a fertőzés csúcsán van, azaz a leginkább fertőző és veszélyes másokra nézve. Ideális esetben gyorsteszteket a fertőzés továbbadásának megelőzésére érdemes használni, nem pedig korai detektálásra.

Nagy Nikoletta további cikkei 2021 a vakcinák és a fotelvirológusok éve voltRekordszámú tigris pusztult el IndiábanKészülhet a kutyaallergia elleni vakcina

The post Kijátszhatja a gyorsteszteket az omikron first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés