:
Breaking News

Jeffrey Epsteint nem tudták bíróság elé vinni, de kerítőnője nem úszta meg a számonkérést

Jeffrey Epsteint nem tudták bíróság elé vinni, de kerítőnője nem úszta meg a számonkérést
  • 24.hu
  • 30 Dec, 2021
  • Címkék: #

Szerdán egy New York-i bíróságon az esküdtszék bűnösnek találta Jeffrey Epstein volt barátnőjét és kerítőjét, Ghislaine Maxwellt kiskorúak rovására elkövetett szexuális bűncselekmények elkövetésében. Maxwellt azzal vádolták, hogy 1994 és 2004 között a milliomos üzletemberrel együtt kiskorú lányokat toborzott, szexuális ?játékokra? készített fel, és molesztált, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem szülőhazájában, Nagy-Britanniában is.

Epsteint ugyan 2019 júliusában több tucat lány és nő szexuális kizsákmányolásával megvádolták, és le is tartóztatták, nem sokkal később a börtönben öngyilkos lett, így az egy évvel később őrizetbe vett Maxwell elleni ítélet igen fontos lehet az áldozatok számára. A büntetés hosszáról később dönt majd a bíró, de miután a nőt hat vádpontból ötben bűnösnek találták, így akár 65 év börtönt is kaphat, ami a 60 éves Maxwell esetében gyakorlatilag életfogytiglanit jelentene.

Kapcsolódó A brit médiamogul lánya, aki több tucat kiskorú lányt vezethetett Epstein ágyába A dollármilliárdos egy egész hálózatot tartott fent, hogy ő és barátai kiskorúakat szexuálisan kihasználhassanak. Epstein öngyilkossága nem tett pontot az ügy végére, nemrégiben ugyanis letartóztatták fő kerítőjét, Ghislaine Maxwellt.

A tárgyalás során az ügyészek megszólaltattak négy nőt, akik elmondták, hogy mit művelt velük a vádlott és Epstein. ?Jane? aki most hivatásos énekes és színész, azt vallotta, hogy 14 évesen egy nagy presztízzsel bíró művészeti nyári táborban ismerkedett meg Maxwellel és Epsteinnel. A páros a lányt és az édesanyját meghívta Epstein floridai házába, finanszírozta a tanulmányait, és befizette őt New York-i utakra. Jane azt állította, hogy Epstein többször is molesztálta őt, Maxwell pedig elmagyarázta neki, hogyan masszírozza a férfit, sőt néha az abúzus alatt is a szobában tartózkodott.

A többnyire nehéz körülmények között, rendezetlen családban élő lányok egy részét azzal szervezte be a számos híres emberrel kapcsolatban álló Maxwell, hogy egy-egy masszázsért több száz dollárt fognak kapni, arról azonban nem volt szó, hogy a masszázs szexuális jellegű lesz. Egy másik áldozat, Carolyn a tárgyaláson elmondta, hogy Maxwell rendszeresen hívta őt, hogy időpontot foglaljon Epsteinnek masszázsra, és az asszony egy alkalommal levetkőztette, megfogdosta a kiskorú lány felsőtestét, és kijelentette, hogy az ?megfelel? Epsteinnek.

Megbíztak Ghislaine-ben

A négy áldozatból egy vállalta csak, hogy a valódi, illetve teljes nevével szólaljon meg. Annie Farmer 1995 karácsonyán találkozott először az üzletemberrel, amikor az repülőjegyet vett neki Arizonából New Yorkba. Annie nővére akkor már Epsteinnek dolgozott, és azt mondta a húgának, hogy a férfi szeretne segíteni neki a tanulmányaiban. Farmer szimpatikusnak találta Epsteint, aki többször elvitte őt és a nővérét szórakozni, ám egyik este egy moziban elkezdte fogdosni Annie-t.

TIMOTHY A. CLARY / AFP Annie Farmer

Nagyon ideges lettem és féltem,

írta az esetről az akkor középiskolás Annie a naplójában, miután visszatért arizonai otthonába. A nő furcsának találta a dolgot, de néhány sorral később már mentegetni kezdte a helyzetet, hogy biztosan ez a normális, és csak ő értette félre. A látogatás után Annie és Epstein két-három alkalommal beszélt telefonon, majd a férfi meghívta őt az Új-Mexikóban található birtokára, ahova Ghislaine Maxwell is elkísérte. Annie a korábbi élmények miatt nem volt annyira lelkes, de az asszony jelenléte megnyugtatta:

Azt gondoltam, hogy ezúttal minden más lesz, mert Maxwell is ott lesz.

Az ügyészek a tárgyaláson azzal érveltek, hogy a fiatal lányok, akiknek egy része nem volt több 14 évesnél, arra számítottak, hogy Maxwell majd figyel és vigyáz rájuk, amikor találkoznak a náluk több évtizeddel idősebb üzletemberrel ? írja a CNN. Ehhez képest Maxwell tevékenyen részt vett a masszázsnak álcázott abúzusok megszervezésében, utasításokat adott arra vonatkozólag, hogy a lányok mit tegyenek Epsteinnel, és maga is részt vett a bűncselekmények elkövetésében.

Farmer elmondta, hogy Új-Mexikóban Maxwell és Epstein előbb elvitte őt egy bevásárlótúrára, majd a farmra visszatérve a nő azt mondta a fiatal lánynak, hogy meg fogja őt masszírozni. Azt mondta Annienek, hogy vetkőzzön le, és feküdjön hasra, majd kis idő elteltével megkérte, forduljon a hátára. Maxwell ekkor lehúzta a takarót az ekkor 16-17 éves lányról és elkezdte fogdosni a felsőtestét és a melleit. Farmer azt vallotta, hogy a masszázs alatt kényelmetlenül érezte magát, félt, viszont mivel a farmon rettentően elszigetelve érezte magát, nem merte szóvá tenni a dolgot.

Ahogy azt sem, hogy egyik reggel Epstein bement hozzá a hálószobába, befeküdt mellé az ágyba, és ölelgetni kezdte. A lány mindössze annyit tudott tenni, hogy kikéredzkedett a fürdőszobába és bezárkózott. Pár nap múlva Annie hazautazott és többé nem találkozott sem Epsteinnel, sem annak barátnőjével.

Az egyik ügyész úgy fogalmazott:

Maxwell egy kifinomult ragadozó volt, aki pontosan tudta mit csinál. Manipulálta az áldozatait, és akaratuk ellenére szexuális tettekre ösztönözte őket.

Kapcsolódó Jeffrey Epstein: ?Mit mondhatnék, szeretem a fiatal lányokat? A héten utolérte a végzete az amerikai ?milliárdost?, aki tíz éve még megúszta egy ejnye-bejnyével, hogy több tucat lányt molesztált. Még nincs vége

Az eljárás során Maxwell védői folyamatosan igyekeztek kétséget ébreszteni a tanúk hitelessége iránt, kritizálták a nyomozás menetét, és azt próbálták kihangsúlyozni, hogy Maxwell és Epstein már egy ideje eltávolodott egymástól. Laura Menninger ügyvéd egyenesen úgy fogalmazott, hogy Maxwellnek azért kell bíróság elé állnia, mert korábban Epstein barátnője volt: ?Talán ez volt élete legnagyobb hibája, de ez nem bűncselekmény?.

John Nacion / NurPhoto / NurPhoto via AFP Laura Menninger

A védelem szerint Maxwell elsődleges feladata Epstein ingatlanjainak menedzselése volt, illetve üzleti ügyekben nyújtott neki segítséget. Sőt, az ügyvédek kijelentették, hogy az áldozatok emlékezetét befolyásolták az elmúlt években a sajtóban megjelent beszámolók. A keresztkérdések során arra is megpróbálták rávenni az érintett nőket, hogy vallják be: direkt nem szóltak Maxwell ?állítólagos? szerepéről a hatóságoknak addig, amíg Epstein meg nem halt. Az ügyvédek szerint a nők abban reménykedtek, hogy ha ?bemártják? Maxwellt, akkor nagyobb kártérítést kaphatnak. Az esküdtszék döntése után a védelem kijelentette, hogy továbbra is ártatlannak tartják Maxwellt, és fellebbeznek az ítélet ellen.

A mostani döntéssel nem ért véget Epstein és Maxwell üzelmeinek felderítése, a nőt ugyanis egy másik eljárás keretében kétrendbeli hamis tanúzással vádolják. Ezenkívül újabb perre lehet számítani Virginia Giuffre ügyében, aki azzal vádolta Epsteint, hogy 2001-ben és 2002-ben többször is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András yorki herceggel, amikor Virginia 17 éves volt, és kiskorúnak számított.

A szerdai ítéletet mindenesetre örömmel fogadták az áldozatok. Farmer úgy fogalmazott: Ghislaine Maxwell

sokkal több nőnek okozott sérülést, mint ahánynak lehetősége volt tanúskodni a tárgyalóteremben. Remélem, hogy ez az ítélet megnyugvást hoz mindazoknak, akiknek szükségük van rá, és bebizonyítja, hogy senki sem áll a törvény felett.

D. Kovács Ildikó további cikkei A magyar fiatalok inkább szeretnének muszlim szomszédot, mint romátLátványosan nőtt a vírustagadó magyarok száma, a kormánypropaganda viszont kifulladni látszikHány cipő kell, hogy ne legyél szegény? ? alapjövedelem és értelmes közmunka is szükséges a jóléti juttatások átalakításához

The post Jeffrey Epsteint nem tudták bíróság elé vinni, de kerítőnője nem úszta meg a számonkérést first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés