:

Negyvenkét esetben indult eljárás hálapénz miatt a tilalom első évében

Negyvenkét esetben indult eljárás hálapénz miatt a tilalom első évében
  • 24.hu
  • 31 Dec, 2021
  • Címkék: #

Az idén január elsejétől bűncselekménynek minősül, ha valaki korrupciós előnyt nyújt vagy fogad el a közegészségügyben. A Népszava azt írja: a hálapénz betiltásának élesedése óta eltelt egy évben negyvenkét esetben tettek feljelentést vagy indítottak nyomozást olyan egészségügyi dolgozókkal szemben, akik különböző korrupciós és más bűncselekményekkel gyanúsíthatók. Erről a lap kérdésére Váradi Piroska rendőrezredes, a hálapénz-tilalmat is ellenőrző Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetője beszélt.

A lap arra volt kíváncsi, hogy a hálapénz betiltása óta milyen eredmények születtek a hasonló ügyek felderítésében. A rendőrezrede több olyan esetet is említett, amelyek szerinte megdöbbentőek voltak. Egy reumatológus orvos például odáig ment, hogy két rendelés között kitette a hálapénzt elutasító plakátokat, ám ahogy elkezdődött a rendelése, azt gyorsan el is távolíttatta. Megdöbbentő volt a rendőrtiszt szerint az az eset is, amikor az orvos a nővéreket használta a pénz beszedésére, hogy az idős betegeket benntartsák a kórházban. Előfordult az is, hogy egészségügy dolgozók komplett bűnszervezetben segítettek hozzá betegeket hamis védettségi igazolványokhoz. Utóbbiról az ezredes azt mondta, ez több mint ?sima? korrupciós bűncselekmény, minthogy az ilyen esetekben megáll a hamisítás, az okirattal való visszaélés is gyanúja is.

A szándékos bűncselekmények elkövetésének a büntetőjogi mellett van munkajogi következménye is. Az illető munkaviszonya azonnal megszűnik és a törvényben előírt időtartam leteltéig, legtöbbször hosszú évekig, nem is tud elhelyezkedni a közellátásban. Azaz, ha egyszer valaki lebukik, nem marad esélye az ismétlésre

? figyelmeztetett a súlyos következményekre az NVSZ főosztályvezetője.

A hatóság közölte, hogy minden egyes, a hálapénzzel kapcsolatos bejelentést megvizsgálnak, ezek gyakran az erre a célra rendszeresített ingyenesen hívható telefonszámon érkeznek, és a betegek mellett sokszor maguk az egészségügyi dolgozók a bejelentők.

Az NVSZ az idén március óta megbízhatósági vizsgálatokkal is teszteli az egészségügyet. Az ilyenkor generált mesterséges élethelyzetben egy-egy tárgyalótiszt játssza a beteg, a hozzátartozó szerepét, aki megkísérli megvesztegetni a vizsgált személyt. A rendőrök ilyenkor azt nézik, hogy az illető elfogadja-e a kenőpénzt, vagyis, hogy visszaél-e hivatali vagy a munkaköréből fakadó helyzetével. A tesztelés során rejtett eszközökkel kép és hangfelvétel is készül.

A megbízhatósági vizsgálatok során, mint közölték, körülbelül ugyanannyian utasították vissza a korrupciós összegeket, mint ahánynak elfogadták.

Arról, hogy a tesztelés során a rendőrük milyen összegeket kínálnak fel az egészségügyi alkalmazottaknak, Váradi azt mondta, általában húszezertől százezer forintig terjed az összeg, de van, hogy ennél is nagyobb.

The post Negyvenkét esetben indult eljárás hálapénz miatt a tilalom első évében first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés