:

II. Erzsébet lovaggá emelte Tony Blairt

II. Erzsébet lovaggá emelte Tony Blairt
  • 24.hu
  • 01 Jan, 2022
  • Címkék: #

A brit uralkodói elismerések díjazottjainak névsorát évente kétszer, II. Erzsébet királynő júniusi ?hivatalos? születésnapján és újévkor hirdetik ki. A szombat hajnalban ismertetett, idei újévi kitüntetési listán több mint 1200 név szerepel ? írja az MTI.

A névsort Chris Whitty angliai tisztifőorvos vezeti. A kormány egészségügyi főtanácsadója a koronavírus-járvány legnehezebb időszakaiban a tárgyilagos, megnyugtató, de a veszélyeket sem elhallgató tájékoztatóival vívott ki rendkívüli népszerűséget és közbizalmat. A professzort az uralkodó ? a közegészségügy szolgálatában kifejtett munkásságáért ? lovagi rangra emelte, így szombattól a Sir megszólításra tarthat igényt, ahogy helyettese Jonathan Van-Tam professzor is.

Ő szintén rendszeresen tájékoztat az aktuális járványhelyzetről és igen népszerűvé vált, elsősorban színes, a komor hangulatot gyakran a labdarúgás világából kölcsönzött analógiákkal feloldó nyelvi fordulataiért. Sokat idézett megfogalmazásai közt szerepelt, amikor novemberi sajtótájékoztatóján kijelentette: a koronavírus-járvánnyal vívott mérkőzés végét jelző sípszó még nem harsant fel, de a meccs már a hosszabbítás félidejében jár.

A lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére jogosító címet adományozta az uralkodó Jenny Harries professzornak, a kormány egészségügyi biztonsági hivatala  vezérigazgatójának. Ugyanilyen elismerést kapott June Raine professzor, a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság vezérigazgatója. Mindketten a közegészségügy szolgálatában és a koronavírus-járvány elleni küzdelemben kifejtett tevékenységükért kapták a magas kitüntetést.

A színművészet világából Joanna Lumley és Vanessa Redgrave veheti át a Dame előnévre jogosító elismerést II. Erzsébet királynőtől. Az élsport legkiválóbbjai közül a brit tenisz új szupersztárja, Emma Raducanu a Brit Birodalom rendjének tagja lett szombattól. A kitüntetést sokan megjósolták, miután a 19 éves versenyző három hónapja ? az egész világot meglepve ? megnyerte a 2021-es év utolsó Grand Slam-tornáját, a US Opent. Ő lett 44 év után az első brit női játékos, akinek ez sikerült.

A politika világából Tony Blair részesült a legmagasabb uralkodói kitüntetésben. Blair 1997 és 2007 között állt a brit kormány élén, és egymás után három parlamenti választást nyert a Munkáspárt vezetőjeként, rekordot döntve ezzel a párt történetében. Tony Blairt a királynő a világ egyik legexkluzívabb lovagi közössége, az Order of the Garter, a 14. század óta létező brit térdszalagrend tagjává emelte.

Az Order of the Garternek, a legmagasabb brit lovagi rendnek ?  amelynek csak 25 tagja lehet ? mindig tagja a mindenkori uralkodó, aki a többi 24 helyre saját illetékességében, kormányzati ajánlás nélkül nevezhet ki új tagokat. A tagok jogosultak a lovagoknak kijáró Sir, illetve hölgyek esetében a Lady előnév viselésére. A volt munkáspárti kormányfő hivatalos megszólítása szombattól így Sir Tony Blair. Blair egykori konzervatív párti riválisa és közvetlen hivatali elődje, Sir John Major is az Order of the Garter tagja, immár több mint másfél évtizede.

The post II. Erzsébet lovaggá emelte Tony Blairt first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés