:

Mentálisan megterhelő a hosszú űrutazás

Mentálisan megterhelő a hosszú űrutazás
  • 24.hu
  • 02 Jan, 2022
  • Címkék: #

A hosszú távú űrben tartózkodás nemcsak a fizikai, de a mentális egészséget is megterheli – írja a Study Finds. Egy, az Antarktiszon elvégzett kísérlet bizonyította, hogy a magányosság miatt a hosszú űrutazás komoly mentális problémákat okozhat. A kutatásból az is kiderült, hogy a résztvevőknél sokáig szinte semmiféle pozitív érzelmet nem lehetett felfedezni, és akkor sem enyhült a mentális problémák sora, amikor közeledett a kísérlet vége. A szakértők szerint ez veszélyezteti a jövőbeli emberes űrmissziókat, mivel

pszichológiai szempontból a hazatérés iránti remény nagyon fontos tényező lehet a túléléshez.

A Houstoni Egyetem tudósai egy listát dolgoztak ki a mentális egészség változásainak kimutatására elszigetelt, zárt és szélsőséges környezetben, és arra kérték két antarktiszi állomáson dolgozókat, hogy számoljanak be mentális állapotukról. Azt találták, hogy a pozitív érzelmek aránya a hónapok során csökkent, és az idő előrehaladtával a résztvevők már kevésbé alkalmaztak különböző stratégiákat a hangulatuk javítására.

A korábbi kutatások szinte kizárólag az olyan negatív érzelmekre koncentráltak, mint a depresszió vagy a szorongás, pedig a pozitív érzelmek megléte vagy hiánya is extrém fontos az ilyen szituációban. Az olyan érzelmek, mint például az elégedettség vagy a lelkesedés, egy hosszú távú űrmissziónál kulcsszerepet játszanak.

Ezek az eredmények együttesen azt sugallhatják, hogy míg a negatív érzelmek változásait egyéni, interperszonális és szituációs tényezők kölcsönhatása alakítja, a pozitív érzelmek csökkenése univerzálisabb tapasztalat az ilyen elzárt környezetekben.

Nagy Nikoletta további cikkei Pokoli év lesz 2022 Nostradamus szerint8 éve keresi dollármillióit egy szeméttelepen egy férfiA bolygó, ahogy most ismerjük, megszűnhet létezni

The post Mentálisan megterhelő a hosszú űrutazás first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés