:

Ezért éri meg szüneteltetni az alkoholfogyasztást

Ezért éri meg szüneteltetni az alkoholfogyasztást
  • 24.hu
  • 02 Jan, 2022
  • Címkék: #

Az ünnepek alatt sokaknál nő az alkoholfogyasztás, ezért döntenek többen úgy, hogy januárban átmenetileg felhagynak az italozással. Bár azt hihetnénk, hogy az ilyen rövid szünetnek nincs következménye, a szakértők szerint már 31 nap kihagyás is kedvezően hathat az egészségre – írja a LADbible.

Mint Dr. Niall Campbell, a Priory Group mentál-egészségügyi szolgáltató pszichiátere kiemelte, a vércukorszint már az első 24 órában normalizálódik, egy hét után pedig az alvás minősége is nagy valószínűséggel javul. Mivel az alkohol fogyasztása jelentősen növeli a folyadékveszteséget, az ital kerülése hozzájárulhat a hidratáltsághoz, ami előnyös az agy számára.

Emiatt az ember hangulata és koncentrációja is javulhat, míg a fejfájások kockázata csökkenhet.

A hidratáltságnak köszönhetően a motiváció és az energiaszint is emelkedhet.

Klaus Vedfelt / Getty Images

Mivel az alkohol irritálja a gyomornyálkahártyát, a fogyasztás szüneteltetése az emésztőrendszerre is pozitívan hathat. A test változásait igazán három-négy hét után észlelhetjük, amikor helyreáll a vérnyomás. További előny, hogy az ital kerülésével a máj elkezdi lebontani a benne felhalmozódott felesleges zsírt. Amennyiben a szerv nem károsodott még túlságosan az alkoholtól, négy-nyolc hét alatt fel is épülhet.

William Alazawi, a BMI The Sloane Hospital májspecialistája azt is hozzátette, hogy az alkoholfogyasztás visszaszorítása az emberek többségénél szinte azonnal előnyökkel jár. A lépés javíthatja az alvást, a táplálkozást, az erőnlétet és a kognitív képességeket.

A szakértő szerint nem szükséges teljesen lemondani az italról, de a szünet, például az úgynevezett száraz január igen hasznos. Alazawi a függőknek ugyanakkor azt javasolja, hogy a döntés meghozatala előtt forduljanak orvoshoz.

The post Ezért éri meg szüneteltetni az alkoholfogyasztást first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés