:

Kitalálja, hol járunk? Nem költői a kérdés: mi sem tudjuk

Kitalálja, hol járunk? Nem költői a kérdés: mi sem tudjuk
  • 24.hu
  • 03 Jan, 2022
  • Címkék: #

A Fortepanra kerülő fotókat először adományozóik segítségével igyekeznek azonosítani. Ha ez nem vezet sikerre, akkor önkéntesek esnek neki a FortePan megfejtések fórumon ? a legkalandosabb nyomozásaikról ebben a korábbi cikkünkben olvashatnak. Végül az ellenőrizhető információk alapján Simon Gyula és Péter Gábor Fortepan-szerkesztők egészítik ki a képek leírásait.

Vannak azonban olyan esetek, amikor még a múlt legjobb ismerői is elakadnak. Éppen ezért vált hagyománnyá, hogy az évforduló körül az olvasókat is bevonják a nyomozásba néhány fejtörővel: íme néhány kép, aminek jó lenne beazonosítani a helyszínét vagy a szereplőit! A megfejtéseket a fortepan@gmail.com e-mail címre várják. Azt kérik, csak olyan tippeket írjanak, amelyeket valamilyen módon alá tudnak támasztani (ismerik a pontos címet, Google Street View-n felismerhető a helyszín, van egy másik fotójuk, ami alapján beazonosítható a kép témája stb.), és mindig jelöljék meg azt is, hányas számú fotóhoz tartozó megfejtést küldik!

Minden kép leírásában szerepel a fotó azonosító száma, amire kattintva nagy felbontásban letölthetők a Fortepanról, hogy tüzetesebben is megvizsgálhassák a részleteket!

Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ / VÁTI / Fortepan 1960 körül. #31341

Sajnos a fenti képen kevés a kapaszkodó: szám szerint egy. A rossz viccet félretéve: sok hazai strandon akad hasonló medence, de talán aki járt itt, annak mégiscsak ismerős lesz a pontos elrendezés. A medence túloldalán álló keret nem egy üres hirdetőtábla, hanem egy akasztó a nagyközönség ruháinak, táskáinak. Az úszósapka nem volt kötelező?

Makovecz Benjamin / Fortepan 1980-as évek eleje. #107797

Ez a fénykép régóta várja megfejtőjét. A kép készítőjének fő vadászterülete a főváros volt, így bízunk benne, hogy egy Budapesten ismerős olvasónk felismeri ezt a jellegzetes fával büszkélkedő belső udvart, amely egy másik szögből, a #107798-as számú Fortepan képen is látszik. Esetleg valaki nekiveselkedik a rendszám elolvasásának, hátha az közelebb visz?

Főfotó / Fortepan 1970-es évek eleje. #215993

Hol magasodik ez a hatszintes épület és kétszintes mellékszárnya? Furcsa, hogy padlótól plafonig üvegtéglából állnak a falak (a kis méretű ablakok csak felül buktathatók), ami semmiképp sem átlagos civil felhasználásra utal. Ugyanakkor a födém átlagos mérete alapján nehézgépeket nemigen fogadott be, bal oldalt pedig látszik, hogy komolyabb méretű előtetőt kapott.

Ezen az 1970-es évekbeli fotón még csak épül, de vajon ma is áll még? Sík vidéknek tűnik a környék, a háttérben talán egy töltés húzódik keresztben. Esetleg egy alföldi kisváros szélén, egy ipari parkban átépítés után irodaházként funkcionál? Vajon milyen színű lehet ma?

Szalay Zoltán / Fortepan 1978 körül. #198823

Nem járt vagy dolgozott valamelyik olvasónk ebben az ipari csarnokban? Aki ért hozzá, megírja, milyen techológiai folyamatok zajlottak a képen látható silókban?

A dolgozók rövidujjúban vannak, úgyhogy meleg lehet a csarnokban. A felülvilágítókon jön ugyan be fény, de mégis égnek a lámpák. Az alsó óra talán azért kellett, mert a fenti elromlott, furcsán is állnak a mutatói. Vagy öt perccel háromnegyed 11 előtt, vagy öt perccel negyed 1 előtt készült a felvétel.

Sajnos a szerző személye nem szűkíti a lehetőségeket, ugyanis Szalay Zoltán 1964 és 1985 között a Tükör című hetilap fotóriportereként az ország számos szegletébe eljutott és számos témában fényképezett.

A munkahelyek azonosítása sokszor fogós feladványnak bizonyul. A fenti négy képen látható munkafolyamatok vagy a konkrét épületek nem ismerősek valakinek?

Az építésziroda faliújságjának két fotója jelenthet talán fogodzót. A bal alsó asztalon lévő újsághalom tetején olvasható 1970?2000 felirat vajon mit takarhat? Dátumot nemigen, vagy nagyon konzervatívan öltözködött még 2000-ben is minden itt dolgozó.

A képeket a Fővárosi Fotó Vállalat (Főfotó) profi fényképészei készítették, és valószínűleg a termelést végző vállalat megrendelésére készülhettek. Sajnos az évekig rejtőzkődő archívum olyan negatívtasakokban került elő, amelyeken csak egy szám szerepel, még a fotót készítő szakembert sem tudjuk azonosítani.

Album018 / Fortepan 1950-es évek eleje. #187496

Nyitóképünkön falusi mise után látjuk a templomajtón kilépő asszonyokat. Kevés a kapaszkodó, az utca talán Petőfi Sándorról van elnevezve, de még ha jól is olvastuk le az utcanévtáblát, akkor sem kerültünk sokkal közelebb a helyszín megfejtéséhez. Ezen a másik kockán látszik a templombelső is, ami talán támpontul szolgálhat egy szemfüles olvasónk számára.

FŐFOTÓ / Fortepan 1970-es évek eleje. #215502

Nem sétált el valaki a Csemege vállalat házhozszállítást is vállaló cukrászata előtt a ’70-es években? A házszám 33-ra végződik.

FŐFOTÓ / Fortepan 1973. #215672

Épül a városligeti Pántlika ? gondolhatnánk, ha ez nem egy nagyon hasonló, de másik épület lenne. De akkor hol dolgoznak ezek az asztalosok?

Album038 / Fortepan 1950-es évek. #186920

Vasútrajongó olvasóinkban bízva reméljük, hogy kitalálják, merre járhatunk. Hová vezet a keskeny nyomtávú vasút alagútja a háttérben?

Főfotó / Fortepan 1973. #216173, #215925 és 1972. #215566, #215587

Az enteriőrök azonosítása gyakran igen kalandos, mert kevesebb ember ismeri őket eleve és sokkal könnyebben és nagyobb mértékben változnak meg az évtizedek alatt. A fenti négy fotón ráismer valaki az 1892-ben alapított cég vörös várótermére, esetleg a futurisztikus megvilágítású házasságkötő teremre? A szuper fúrógépes dohányzósarok talán az EVIG kőbányai telephelyén lehet, vagy máshol járunk?

Főfotó / Fortepan 1973. #215780 

Ez az utolsó kép pedig magáért beszél ? legalábbis reméljük.

írta: Tamási Miklós | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/keprejtveny2021

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

The post Kitalálja, hol járunk? Nem költői a kérdés: mi sem tudjuk first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés