:

Botrány a srebrenicai népirtást dicsőítő szerb rendőrök miatt

Botrány a srebrenicai népirtást dicsőítő szerb rendőrök miatt
  • 24.hu
  • 04 Jan, 2022
  • Címkék: #

Szerbiában botrányt okozott egy videó, amelyen rendőrök éneklik az Oj Sjenice nova Srebrenice című szerb fasiszta dalt ? írja a Szabad Magyar Szó. A felvétel a délnyugat-szerbiai Priboj egyik vendéglőjében, egy ünnepségen készült.

Srebrenica, oly kedves vagy nekem, adja Isten, hogy még háromszor megismétlődj.

A rendőrök, köztök magas beosztásban levő parancsnokok, arról énekeltek, hogy a szandzsáki Sjenica lesz az új Srebrenica, Novi Pazar az új Vukovár. A felvétel kikerült a Facebookra is, később törölték, de sandzakpress.net portál munkatársai lementették.

A srebrenicai népirtást és a vukovári háborús bűnök dicsőítését a térségben élő bosnyákok, szerbek elítélték. Harun Eminagic imám arra figyelmeztetett, ilyet senki sem tehet, de rendőrök főleg nem, mert akkor nem tudnak hinni abban, hogy szavatolni tudják a biztonságukat, félni fognak. A vallási vezető szerint az ügyet egy bocsánatkéréssel nem lehet elintézni, a rendőröknek erkölcsileg, büntetőjogilag is felelniük kell.

A szerb államfő is elítélte az ünnepségen történteket. Közölte, nem fogják megengedni, hogy bárki is veszélyeztetve érezze magát, mert

Szerbia mindannyiunk országa.

Aleksandar Vucic közölte: az illetékes hatóságok foglalkoznak majd a priboji eseményekkel.

A polgárjogi aktivisták nem hisznek az elnöknek. Úgy vélik, a nacionalista érzelmek és fenyegetések erősödését éppen a hatalom táplálja.

Aida Corovic újságíró szerint a szavak és a tettek  köszönőviszonyban sincsenek egymással. Az államfő amikor elmegy egy multietnikus közegbe, olyan dolgokat mond, amit az ott élő nemzeti kisebbség hallani akar, fű alatt azonban a legrosszabb nacionalista retorikát tolja.

Mivel a felvételen olyanok szerepelnek, akiknek rendőrökként pont az lenne a dolguk, hogy fellépjenek a gyűlölködéssel szemben, az N1 televízió kérdéseket intézett a belügyminisztériumhoz, de még nem kapott választ.

The post Botrány a srebrenicai népirtást dicsőítő szerb rendőrök miatt first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés