:

Telex: ráment a maffia a felnőttképzéshez is elérhetővé vált diákhitelre, ezért módosítani kellett a szabályozást

Telex: ráment a maffia a felnőttképzéshez is elérhetővé vált diákhitelre, ezért módosítani kellett a szabályozást
  • 24.hu
  • 05 Jan, 2022
  • Címkék: #

Az állam szeretett volna segíteni azoknak, akik felnőttként is hajlandóak tanulni, ezért a Diákhitel Központ Zrt. kibővítette a diákhitelek elérhetőségét. 2021. május 31-től a szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhetővé vált a diákhitel, viszont egy szervezett bűnözői kör olyan gyorsan ráúszott az előzetes hitelbírálat nélküli lehetőségre, hogy a programot pillanatok alatt be kellett zárni, át kellett írni – derül ki a Telex cikkéből.

A hiteleknek eredetileg két fajtája volt:

A kötött felhasználású kölcsön legfeljebb 500 ezer forintig, vagy a tandíj maximális összegéig lehetett igényelni, és az állami támogatásnak köszönhetően, ez egy kamatmentes hitel volt. Lehetőség nyílt egy szabad felhasználású hitel felvételére is, ami akár havi 150 ezer forintig, összesen maximum 1,2 millió forintig, 1,99 százalékos kamat mellett finanszírozta a tanuló megélhetését.

December 21-én viszont megjelent a Magyar Közlönyben egy, a képzési hitelekre vonatkozó szabályozási változás. Erről Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója a Telexnek azt mondta, hogy a módosítások értelmében a képzési hitel továbbra is kamatmentesen elérhető a felnőtt- és szakképzésben résztvevők számára, ugyanakkor a hitel a jövőben kizárólag a képzési költségek megfizetésére (tandíjra) használható fel, és ezt a hitelt nem a diák kapja meg, hanem azt közvetlenül az intézmény részére folyósítja a Diákhitel Központ. A szabad felhasználású hiteltípust viszont többé már nem lehet igényelni.

A Telexnek egy forrása úgy fogalmazott, hogy a maffia ráúszott a lehetőségre, és fővárosi ügyvédek, valamint borsodi ?tanulók? tömeges kamu képzési beíratásával, majd a maximális szabad felhasználású hitel felvételével megpróbálták lerabolni a diákhiteleket.

Magyar Péter azt elismerte, hogy ?a Diákhitel Központ a belső kockázatelemzési folyamatai során 2021 szeptemberétől több képzőintézet vonatkozásában visszaélésekre gyanút adó jeleket észlelt. A visszaélésekkel feltehetően érintett hitelek azonosítása nagyrészt még az igénylési fázisban, azaz a tényleges folyósítást megelőzően megtörtént.?

A Telex arról is ír, hogy állítólag a bűnözői hálózatban szegényebb, képzetlenebb embereket használtak arra, hogy tanulónak jelentkezzenek, és ők vélhetően egy kisebb összeget, 50-100 ezer forintot megtarthattak a hitelből, a fél évre előre folyósított megélhetési költségből.

A portál úgy tudja, hogy az ügyben feljelentés is történt és nyomozás is indult, ugyanakkor a rendőrségnek küldött kérdéseikre még nem kaptak választ. Magyar Péter erről annyit mondott, hogy a pénzügyi/gazdasági lépéseken túl a társaság további jogi és felügyeleti jellegű lépéseket is tett.

The post Telex: ráment a maffia a felnőttképzéshez is elérhetővé vált diákhitelre, ezért módosítani kellett a szabályozást first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés