:

Az atombomba atyjának szavai is feltűnnek az Alt-J új klipjében

  • 24.hu
  • 06 Jan, 2022
  • Címkék: #

Az angol indie-rock egyik legismertebb zenekara, az idén tizenöt éves Alt-J 2021 őszén nem egyszerűen csak két dalt adott ki ? a U&ME-t, illetve a Get Better-t ?, de a rajongók számára két fontos információra is fény derült.

A tagok ugyanis bejelentették, hogy február 11-én The Dream címmel új albumot adnak ki, majd turnéra indulnak, aminek során ? június 28-án ? a Budapest Parkot is útba ejtik.

A rövidesen érkező lemezről most egy újabb számot mutattak meg ? a Hard Drive Gold egy fokkal talán pozitívabban indul, mint a korábban bemutatott társai, a helyzet azonban gyorsan változik: az egy kriptovalutákkal milliomossá válni akaró tinédzser fejébe enged bepillantást, a zenekar egyik énekese, Joe Newman által rendezett szürreális klip azonban tökéletes rémálom-alapanyaggá teszi az egészet.

A három és fél perces anyagban egy rádióüzenetet hallunk, amiben elhangzik: mindenki vonuljon a lehető legbiztonságosabb helyre, és minél tovább maradjon is ott, a történet középpontjában álló, mindezt rezzenéstelen arccal végighallgató rúdugró nőnek azonban egészen más ötlete támad, hiszen élete utolsó három percét inkább a kezében rúdjával, üres utcákon való futással, illetve egy sikeres ugrással tölti.

A klipet nézve egy érdekességre is felfigyelhetünk: a harmadik percben a háttérben a Bhagavad-gíta egyik sora (11,32) tűnik fel:

Én lettem a halál, világok pusztítója.

Youtube

Az idézet a világ első sikeres atomkísérlete, a Trinity (1945. július 16.) után, a fegyver kifejlesztését céljául kitűző Manhattan terv igazgatójának, Julius Robert Oppenheimernek (1904-1967) köszönhetően vált ismertté, a gombafelhőt egy biztonságos bunkerből nézve a kísérleti fizikusnak ugyanis épp ez a sor jutott eszébe.

Kapcsolódó Az atombomba atyja: "én lettem a halál" Robert Oppenheimer nem érzett lelkifurdalást az atombomba kifejlesztésében vitt szerepéért, de felelősségét sem tagadta.

A történtekről egy dokumentumfilmben (ez itt látható) később így mesélt:

Tudtuk, hogy a világ nem lesz többé ugyanolyan. Néhányan nevettek, néhányan sírtak, a legtöbben azonban csendben álltak. Eszembe jutottak a hindu írás, a Bhagavad-gíta sorai, amiben Visnu éppen próbálja meggyőzni a herceget, hogy tegye a dolgát, és hogy lenyűgözze, felveszi a többkarú, isteni alakját, majd azt mondja: ?Én lettem a halál, világok pusztítója.? Azt hiszem, valamilyen formában mind ezt gondoltuk.

The post Az atombomba atyjának szavai is feltűnnek az Alt-J új klipjében first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés