:

Az elmúlt tíz év leghidegebbje volt a tavalyi

Az elmúlt tíz év leghidegebbje volt a tavalyi
  • 24.hu
  • 07 Jan, 2022
  • Címkék: #

2021 hőmérséklete bár átlag körüli volt, mégis az elmúlt tíz év leghűvösebbje volt Magyarországon az OMSZ mérőhálózatában rögzített adatok szerint. Bár az éves középhőmérséklet nem tér el lényesen az átlagtól, de az egyes hónapokat nagy változékonyság jellemezte ? írja a 2021-es év rövid időjárási összefoglalójában az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hőmérsékleti hullámvasút

A január és a február több mint egy fokkal enyhébb volt, majd tavasszal átlag alatti hónapok következtek. Az áprilisi és májusi havi középhőmérséklet több, mint 2 fokkal elmaradt a szokásostól, 1987 óta a leghűvösebb tavasz volt a 2021-es. A júniust és júliust a hőség határozta meg, a forró időszak június közepétől augusztus közepéig tartott.

A június a harmadik, a július pedig rekordmeleg volt 1901 óta.

Az országos átlagos napi középhőmérséklet 22 napon érte el a hőhullámos nap küszöbét, a 25 fokot. Ennél több ilyen nap csak 2015-ben és 2012-ben fordult elő. Az augusztus második fele szokatlanul hűvös időjárással telt, így a nyár utolsó hónapja 1 fokkal elmaradt a normáltól, de a nyár így is az ötödik legmelegebbnek adódott 1901 óta.

Az ősz a szokásosnál hűvösebb volt, a szeptemberi és novemberi hőmérséklet az átlag közelében, az októberi viszont több, mint egy fokkal alatta alakult. Az év utolsó hónapja a megszokottnál 1 fokkal enyhébb volt.

Száraz volt az év

Az éves csapadékösszeg országos átlagban a szokásos mennyiségtől közel 20 százalékkal, kevéssel 500 mm felett alakult ? az előzetes adatok alapján ?, ezzel a szárazabb évek közé sorolható 2021.  A legjelentősebb csapadékhiány márciusban, júniusban, szeptemberben és októberben lépett fel,

ezekben a hónapokban az átlagos mennyiségnek gyakran fele sem hullott.

A június 1901 óta a legszárazabbnak adódott. A nyári csapadék nagy része intenzív zivatarrendszerekből, esetenként szupercellás zivatarokból érkezett. Csupán négy hónap (január, május, november és december) csapadéka érte el az éghajlati normált 2021-ben, de jelentős csapadéktöbblet egy hónapban sem alakult ki.

Az OMSZ mérőhálózatában a legalacsonyabb hőmérsékletet, -25,8°C-ot Zabarban mérték február 13-án, a legmagasabb hőmérsékletet pedig Adonyban, július 8-án 40,2°C-ot mértünk. A legnagyobb napi csapadékösszeget, 94,3 mm-t Erdőtelek mérőhely jelentette, a legerősebb széllökés 2021-ben 33,6 m/s (121 km/h) volt, Tiszavasváriban augusztus 1-jén rögzítette az automata.

The post Az elmúlt tíz év leghidegebbje volt a tavalyi first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés