:
Breaking News

Kaczynski beismerte, hogy megvették a Pegasust

Kaczynski beismerte, hogy megvették a Pegasust
  • 24.hu
  • 08 Jan, 2022
  • Címkék: #

Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes elismerte, hogy Lengyelország megvette a Pegasus-kémszoftvert ? írja a Euronews. A kormányzó PiS elnöke azt mondta a Sieci hetilapnak, hogy a lengyel szolgálatoknak rendelkezniük kell ilyen típusú felszereléssel. Hozzátette: a szoftvert ?számos országban a bűnözés és a korrupció elleni küzdelemben használják?, ami a bíróságok és az ügyészségek ellenőrzése alá tartozik, Lengyelországban pedig nagyon szigorúan veszik ezt.

A Euronews ugyanakkor emlékeztet, legalább két esetben bebizonyosodott, hogy Varsóban ellenzékiek ellen is bevetették a szoftvert, Roman Giertych ügyvéd mobilját a kulcsfontosságú 2019-es választások előtt hekkelték meg. Ewa Wrzosek ügyészét pedig két évvel később, ő a jobboldali kormánynak az igazságszolgáltatás ?megtisztítására? tett kísérleteit bírálta. Azóta felmerült egy harmadik eset is, Krzysztof Brejza szenátoré, akinek telefonját az értesülések szerint több tucatszor törték fel a 2019-es választások előtt.

Az izraeli NSO cég által kifejlesztett, Magyarországon is bevetett Pegasus meg tudja szerezni a megtámadott mobiltelefon összes adatát, sőt, a készülék kameráját és mikrofonját is képes észrevétlenül bekapcsolni ? jegyzik meg a cikkben.

Kapcsolódó Kiderült, mennyit fizethetett a lengyel kormány a Pegasus izraeli kémszoftverért Nem kizárt, hogy törvénytelen módon finanszírozták a kémszoftvert.

The post Kaczynski beismerte, hogy megvették a Pegasust first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés