:
Breaking News

Isten éltesse a 101 éves Keleti Ágnest

Isten éltesse a 101 éves Keleti Ágnest
  • 24.hu
  • 09 Jan, 2022
  • Címkék: #

Keleti Ágnes, az ötszörös olimpiai bajnok törnásznő, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka, vasárnap ünnepli a 101. születésnapját. A Nemzet Sportolója, Magyarország legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolója, minden idők legeredményesebb magyar tornásznője Klein Ágnes néven született 1921. január 9-én Budapesten. A család később Keletire magyarosított, így a tornásznő 1937-től a budapesti Vívó és Atlétikai Clubban, majd 1938-tól a Nemzeti Torna Egyletben már ezen a néven sportolt. 1939-ben lett a válogatott tagja, első magyar bajnokságát 1940-ben nyerte, de zsidó származása miatt még abban az évben eltiltották mindennemű sporttevékenységtől.

Kapcsolódó ?Én nem akartam gettóba kerülni, hogy aztán elvigyenek a vágóhídra? Dávid Sándor és Dobor Dezső Keleti 100 ? Mert szeretek élni című könyvéből matinézunk.

A második világháború végén, a Magyarország 1944. március 19-i német megszállása utáni időszakot álnévre szóló hamis papírokkal Szalkszentmártonban sikerült átvészelnie, ahol futással tartotta fenn állóképességét. Édesapja és több családtagja az auschwitzi koncentrációs táborban halt meg, édesanyját és testvérét a svéd diplomata, Raoul Wallenberg mentette ki Budapestről.

1948-ban kijutott a londoni olimpiára, de a játékokon mégsem szerepelhetett, mert balszerencsés módon az utolsó edzések egyikén bokaszalag-szakadást szenvedett. Négy évvel később, a helsinki olimpiai játékokon már megmutathatta, mire képes. Ekkor már harmincegy esztendős volt ? a legtöbb tornász ennyi idősen már régen befejezte pályafutását ?, ám műszabadgyakorlatával (ma: talaj) aranyérmet, összetett csapatban ezüstérmet, felemás korláton és a kéziszercsapat tagjaként bronzérmet szerzett.

Pályafutása csúcsára 1956-ban Melbourne-ben ért fel: talajon megvédte címét, aranyat nyert gerendán, felemás korláton és a Bodó Andrea, Keleti Ágnes, Kertész Alíz, Korondi Margit, Köteles Erzsébet, Tass Olga összeállítású kéziszercsapat tagjaként, egyéni összetettben és csapatban ezüstérmet szerzett.

Ő lett a játékok legeredményesebb versenyzője, egyben a legidősebb tornásznő, aki aranyérmet tudott szerezni.

Ha csak az olimpiai érmek számát vesszük figyelembe, úgy Keleti Ágnes tíz olimpiai érmével, és öt arany-, három ezüst- és két bronzérmével minden idők legeredményesebb magyar sportolóinak rangsorában Gerevich Aladár (10/7) mögött a második, egyben ő a legtöbb olimpiai éremmel rendelkező magyar női sportoló és a legeredményesebb magyar tornásznő. Ha az olimpiai aranyérmeket nézzük, úgy a nők között Kozák Danuta (6 aranyérem, 1 ezüst, 1 bronz) mögött Egerszegi Krisztinával (5,1,1) holversenyben a második az örökrangsorban.

(Kiemelt képen Őze István, az UTE elnöke (j1), Juhász Judit, az UTE tornaszakosztályának vezetője (J2) köszönti Keleti Ágnest (j3). Forrás: facebook.hu/ute).

The post Isten éltesse a 101 éves Keleti Ágnest first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés