:

Kiderült, mi a Holdon észlelt titokzatos objektum

Kiderült, mi a Holdon észlelt titokzatos objektum
  • 24.hu
  • 10 Jan, 2022
  • Címkék: #

Ahogy december elején megírtuk: titokzatos, a felszínből kiemelkedő objektumot dokumentált a kínai Jütu-2 robot a Holdon. A furcsa formáció felkeltette a szakértők figyelmét, ezért a holdjáró szép lassan megközelítette.

Ah. We have an update from Yutu-2 on the lunar far side, including an image of a cubic shape on the northern horizon ~80m away from the rover in Von Kármán crater. Referred to as “????” (“mystery house”), the next 2-3 lunar days will be spent getting closer to check it out. pic.twitter.com/LWPZoWN05I

? Andrew Jones (@AJ_FI) December 3, 2021

A kutatók egyből sejtették, hogy egy sziklával van dolguk, a közelmúltban pedig sikerült is igazolni az elképzelést – írja a Live Science. A misszió csapata január 7-én számolt be a közelebbi megfigyelésről. A formáció a Jáde nyúl nevet kapta – a Jütu egyébként maga is jáde nyulat jelent.

A rover az első ember alkotta űreszköz, amely a Hold túlsó oldalán landolt. A robot decemberben egy szögletes, szimmetrikus, lapos formációt örökített meg a távolban, a Kínai Nemzeti Űrhivatal munkatársai pedig azzal kezdtek el viccelni, hogy az objektum az idegen telepesek kunyhója.

A legújabb adatok alapján a szikla jóval kisebb a véltnél.

A kő úgy néz ki, mint egy összekuporodott nyúl. A korábban nyilvánosságra hozott fotó alapján sokan arra számítottak, hogy a szikla hatalmas lesz.

Oh, this is amazing. Close to tears. Ourspace has published an update on the “mystery hut” and it’s so underwhelming it’s brilliant. It’s just a small rock on a crater rim that they’re now calling “jade rabbit” for its appearance. Source: https://t.co/frrMKH7RWM https://t.co/GFCIRzqmDu pic.twitter.com/jpDLDS8TZu

? Andrew Jones (@AJ_FI) January 7, 2022

A Jáde nyúl dokumentálása után a holdjáró folytatja útját a 186 kilométer széles Von Kármán-kráterben. A Jütu-2 2019. januári landolása óta utazik a régióban.

The post Kiderült, mi a Holdon észlelt titokzatos objektum first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés