:

2021 is pokolian forró volt

2021 is pokolian forró volt
  • 24.hu
  • 11 Jan, 2022
  • Címkék: #

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) adatai alapján a mérések kezdete óta 2021 az ötödik legmelegebb év volt – írja az MTI. A légköi szén-dioxid és metán koncentrációja eközben rekordértéket ért el.

A C3S szerint az utóbbi hét év volt a legmelegebb a rendszeres mérések 1850-es kezdete óta, a globális átlaghőmérséklet pedig 2021-ben 1,1-1,2 Celsius-fokkal haladta meg az 1850-1900 közötti értéket.

A két legmelegebb évet 2020-ban és 2016-ban dokumentálták.

A párizsi klímaegyezményt aláíró országok arra kötelezték magukat, hogy az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokban korlátozzák a felmelegedést, ezzel ugyanis elkerülhetőek lehetnek a klímaváltozás legrosszabb következményei. Ehhez arra van szükség, hogy a kibocsátás nagyjából felére csökkenjen 2030-ra.

Mohos Márton / 24.hu

Az üvegházhatású gázok emissziójával melegszik a bolygó, az átalakulások miatt ugyanakkor az időjárási események is intenzívebbé és gyakoribbá válnak. Az ilyen események 2021-ben végigsöpörtek a világon: áradások pusztítottak Európában, Kínában, Dél-Szudánban, erdőtüzek Szibériában és az Egyesült Államokban. ?Ezek az események erőteljesen figyelmeztetnek arra, hogy változtatnunk kell, döntő és hatásos lépéseket kell tenni a fenntartható társadalom irányába, és dolgozni kell azon, hogy megvalósuljon a zéró szén-dioxid-kibocsátás” – mondta Carlo Buontempo, a C3S igazgatója.

A 2021-es nyár a 2010-est és a 2018-ast megelőzve a legmelegebb volt Európában. Egy meleg márciust és szokatlanul hideg áprilist követett, utóbbi súlyos károkat okozott a gyümölcstermesztésben, többek között Magyarországon. Júliusban és augusztusban mediterrán hőhullám okozott intenzív erdőtüzeket mások mellett Görögországban és Törökországban. Szicíliában megdőlt az európai hőmérsékleti rekord: 48,8 Celsius-fokot mértek, amely a korábbi rekordnál 0,8 Celsius-fokkal magasabb.

A legfőbb üvegházhatású gázok, a metán és a szén-dioxid szintje folyamatosan emelkedik, mindkét gáz koncentrációja rekordot ért el 2021-ben. A szén-dioxid légköri szintje elérte a 414,3 ppm-t (részecske per millió), amely 2,4 ppm-es emelkedés 2020-hoz képest. A metán szintje is megugrott az elmúlt két évben, de ennek okai nem tisztázottak. A metán főként az olaj- és gáztermelés, valamint az állattenyésztés révén kerül a légkörbe.

The post 2021 is pokolian forró volt first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés