:

?Novak Djokovic nem politikus, nem bűnöző, nem gyilkos?

?Novak Djokovic nem politikus, nem bűnöző, nem gyilkos?
  • 24.hu
  • 12 Jan, 2022
  • Címkék: #

Novak Djokovic esete továbbra is izgalomban tartja és megosztja a közvéleményt: a szerb teniszező továbbra is abban bízik, elindulhat az Australian Openen, bár sorsa Alex Hawke bevándorlási miniszter kezében van.

Kapcsolódó Kamu teszteredmény is állhat Djokovic felmentésének hátterében A Spiegel és a New York Times azt írta, a teniszező december 16-i tesztjéhez kapcsolódó QR-kód ellentmondásos eredményeket mutatott.

Hogy a klasszis mit, mikor és hogyan szegett meg, rontott el és vétett, egy komplett szappanopera-forgatókönyvet kitenne. Különböző források, köztük Ben Rothenberg, a New York Times munkatársa, arról számoltak be, hogy amikor Djokovic más teniszezőkkel találkozott, a csend és a feszültség érzékelhető volt.

From someone in the #AusOpen player area:

?[Djokovic] came to the gym before his hit. The place went silent with everyone staring. Talk about uncomfortable.?

? Ben Rothenberg (@BenRothenberg) January 11, 2022

A spanyol AS azt írta, a szerb sportoló kitoloncolásának lehetősége még mindig fennáll, a döntés szerdán várható, de akár tovább késhet.

Az ausztrál minisztérium egyelőre nem szólalt meg, a lap szerint végleges döntés szerdán vagy csütörtökön valószínű ? azon a napon, amikor már a hivatalos sorsolásra kerül sor.

Dijana Djokovic nagyon aggódik

Az ausztrál sajtó közben utolérte édesanyját, Dijana Djokovicot, aki azt mondta, fia valószínűleg nem tudta, hogy koronavírusos, de amikor kiderült, hogy pozitív, azonnal karanténba vonult.

?Az újságot olvasva tudtam meg, hogy van esély a kitoloncolásra. Nagyon aggódom. Tudjuk, hogy ennek még nincs vége, és imádkozunk, hogy maradhasson és játszhasson. Remélem, az ön minisztériuma, kormánya és minisztere sem gondolja másként. Ne toloncolják ki, ő csupán egy teniszező.

Nem politikus, nem bűnöző, nem gyilkos, csak egy teniszező, a világ legjobbja, hadd játsszon és mutassa meg, mit tud

? mondta.

Hozzátette, szerinte igazságtalan, ha egy ember kezében van Novak sorsa. ?Ez nem helyes. A bíró már felmentette, így nem értem, hogyan hozhat egy ember más döntést. Nem ismerem az ausztrál törvényeket, de tényleg nem értem.?

“He didn?t know because when he realised he was positive then he go to isolation”

Novak Djokovic’s mum Dijana claims the tennis champion wasn’t aware he was infected with COVID-19 when he was photographed out and about last month. pic.twitter.com/qi3SpiOlqn

? Sunrise (@sunriseon7) January 11, 2022

A Karl Schranz-eset

Az osztrák Der Standard egy érdekes párhuzamot vont Djokovic és a legendás síző, Karl Schranz között.

A jelenleg 83 éves sportember a hatvanas évek egyik legsikeresebb sportolójának számított, nyert három világbajnokságot, egy-egy vb-ezüstöt és ?bronzot. Emellett 1964-ben, Innsbruckban olimpiai második lett óriás-műlesiklásban, négy évvel később Grenoble-ban pedig egy ideig aranyérmesnek hihette magát.

Lesiklásban az ötödik, óriás-műlesiklásban a hatodik lett, mindkettőt riválisa, Jean-Claude Killy nyerte meg. Szlalomban aztán az első futamban csak 0,32 másodperccel maradt el riválisától, a második futamban, nagy ködben pedig rontott, mert egy pályabíró akadályozta. Emiatt lehetőséget kapott az ismétlésre, és nagyszerű versenyzéssel átvette a vezetést. Később aztán közölték vele, hogy ez a próbálkozása érvénytelen, elsőre ugyanis kihagyott egy kaput, azaz nem is kaphatta volna meg az ismétlés jogát. A zsűri megerősítette a döntést, Killy így a harmadik aranyát ünnepelhette.

VOTAVA / IMAGNO / APA-PictureDesk via AFP

Amiért viszont párhuzamba vonták Djokoviccsal: 1972-ben, Szapporóban el sem indulhatott, ugyanis megjelent róla egy fotó, amelyen egy jótékonysági focimeccsen kávét reklámozó mezben volt látható. Márpedig az olimpiát akkor az amatörizmus jellemezte, így Avery Brundage, a NOB amerikai elnöke kitiltotta a játékokról.

Véleményem szerint a jelenlegi helyzetért a szerb teniszező okolható. És talán ez a legnagyobb különbség az 1972-es Karl Schranz és a 2022-es Novak Djokovic között. Mert én nem voltam hibás, ahogyan akkor kizártak, úgy mindenki mást ki kellett volna zárni akkoriban

? nyilatkozta.

Az osztrákok lelke forrongott, Schranzot diadalmas fogadás keretében várták haza, amelyet az ORF állami tévé igazgatója, Gerd Bacher szervezett. A sportolót Bruno Kreisky osztrák kancellár is meghívta a hivatalába, és annak erkélyéről integethetett a Ballhausplatzon ujjongó többezres tömegnek. A háromszoros világbajnok igazi nemzeti hős lett.

Djokovic Szerbiában is élvezi ezt a státuszt, Schranz nem lepődne meg, ha hamarosan vörös szőnyeget terítenek elé Belgrádban.

?A motívumok teljesen mások lennének, mint amikor akkoriban Bécsben fogadtak engem. Továbbra is úgy érzem, Djokovicnak be kellett volna oltatnia magát, hogy Ausztráliában játsszon. Ha nem kapott védőoltást, akkor szembe kell néznie a következményekkel.?

Schranz egyébként úgy gondolja, Szerbiában sem mindenki helyesli Djokovic viselkedését és nem ért egyet a teniszező édesapjának hasonlataival.

Nem teheted, hogy a saját fiadat Jézushoz hasonlítod. Ez erős túlzás!

The post ?Novak Djokovic nem politikus, nem bűnöző, nem gyilkos? first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés