:

Befejezte a munkát Kazahsztánban a Keleti NATO

Befejezte a munkát Kazahsztánban a Keleti NATO
  • 24.hu
  • 12 Jan, 2022
  • Címkék: #

KaszimZsomart Tokajev kazah elnök szerdán Sztanyiszlav Zasszal, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) főtitkárával Nur-Szultanban folytatott megbeszélésén bejelentette az ODKB (ami a volt szovjet tagállamok részvételével alakult nemzetközi katonai szövetség, gyakorlatilag egy keleti NATO) békefenntartó műveletének végét Kazahsztánban. Az MTI tudósítása szerint Vlagyimir Zajnetgyinov, az ODKB sajtótitkára adott ki erről hivatalos tájékoztatást.

A Kazah Köztársaság elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev január 12-én fogadta Sztanyiszlav Zasz ODKB-főtitkárt. A kazah államfő megköszönte szövetségeinek a békefenntartó művelet lefolytatását és a segítségnyújtást egy terrorista támadás közepette. A kazah elnök egyben bejelentette az ODKB békefenntartó műveletének lezárulását

? mondta Zajnetgyinov.

A sajtótitkár szerint a nemzetközi békefenntartók kivonása csütörtökön kezdődik meg, és mintegy tíz napot vesz igénybe. Sztanyiszlav Zasz Muhtar Tileuberdi kazah külügyminiszterrel is folytatott megbeszélést szerdán, és megvitatták a kazahsztáni helyzet alakulását, illetve a szervezet tanácsának január 10-én tartott rendkívüli ülésének eredményét. Mindemellett készségüket fejezték ki Kazahsztán és az ODKB további együttműködését illetően.

Zasz a többi között a békefenntartóknak a helyzet rendezésében játszott szerepéről tájékoztatta a kazah tárcavezetőt, és reményét fejezte ki, hogy mielőbb sikerült ? a terrorista, szélsőséges és bűnözői elemek törvénytelen cselekedeteinek következményeit felszámolni?. Tileuberdi arról számolt be, hogy sikerült a helyzetet normalizálni és visszaállítani a törvényes kereteket.

A kazah államfői hivatal szerdán azt is közölte, hogy helyi idő szerint csütörtök reggel hét órától feloldják a zavargások nyomán bevezetett szükségállapotot az ország három megyéjében.

Január 2-án több kazahsztáni városban is tüntetések kezdődtek az üzemanyagárak emelése miatt. Ezek napokon belül több városban zavargásokba és kormányhivatalok elleni támadásokba torkolltak, mire a hatóságok szükségállapotot hirdettek. Az összetűzéseknek halálos áldozatai is voltak. Tokajev ezt követően fordult segítségért a volt szovjet tagköztársaságokból álló, orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez, amely békefenntartókat küldött az országba.

A témával korábban mi is átfogó cikkben foglalkoztunk:

Kapcsolódó A nyomorultak, a nemzet feje és az összeesküvők: mi áll a kazah válság hátterében? Az oroszok vezette posztszovjet katonai szövetség beavatkozása egészen új fénytörésbe helyezi az események megítélését.

The post Befejezte a munkát Kazahsztánban a Keleti NATO first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés