:

Lényegesen súlyosabb büntetést kértek Bróker Marcsira

Lényegesen súlyosabb büntetést kértek Bróker Marcsira
  • 24.hu
  • 13 Jan, 2022
  • Címkék: #

Fellebbezett az ügyészség a Kun-Mediátor ügyben. Súlyosabb büntetést, letartóztatást és további vagyonelkobzást kért fellebbezésében az ügyészség Bróker Marcsira.

Nagy Lajos, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt közölte, hogy a főügyészség fellebbezése az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés tartamának lényeges felemelését célozza.

 Lényegesen hosszabb tartamnak a joggyakorlat szerint minimálisan a kiszabott szabadságvesztés 2,5 ? 3 évvel történő felemelése feleltethető meg

– magyarázta lapunknak az ügyész.

Hozzátette, az hogy milyen fokban lesz eredményes a főügészség, s a Szegedi ítélőtábla mellett működő fellebbviteli főügyészség ezirányú törekvése, azt az ügy jelen állása szerint nem lehet pontosabban ?prognosztizálni?.  Ezt számos körülmény, például időmúlás is befolyásolja majd.

A főügyészség azt is szeretné elérni, hogy a másodfokú bíróság  azokban a cselekményekben is bűnösnek mondja ki Bróker Marcsit, amelyekben a törvényszék megszüntette a büntetőeljárást. Az elsőfokú bíróság indokolása szerint ezeknek a cselekedeteknek – további 107 sértett sérelmére megvalósított csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység és számvitel rendjének megsértése bűntette – a jelentősebb súlyú bűncselekmények mellett a vádlott felelősségre vonása szempontjából nincs jelentősége.

A főügyészség az ítélet súlyosítását, a szabadságvesztés időtartamának lényeges felemelését, valamint a vádlott családtagjaival és az érdekkörébe tartozó céggel szembeni további vagyonelkobzás elrendelését is kérte fellebbezésében – közölték. Az elsőfokú ítélet kihirdetésekor az ügyész indítványt tett a Kun-Mediátor-ügy miatt bűnügyi felügyelet alatt álló D. Sándorné letartóztatásának elrendelésére.

A kiszabott szabadságvesztés tartamára figyelemmel ugyanis megalapozottan feltehető, hogy a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelése nélkül a vádlott elrejtőzne a hatóságok elől, és tartani kell attól is, hogy folytatná csaknem 14 éven át űzött bűnös tevékenységét. A törvényszék elutasította az indítványt, csak a bűnügyi felügyeletet tartotta fenn, ezért a főügyészség fellebbezett a végzés ellen.

A Kun-Mediátor-ügyben első fokon, nem jogerősen tíz év börtönre és 5,4 millió forint pénzbüntetésre ítélte a Szolnoki Törvényszék január 7-én a 68 éves D. Sándornét üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt, valamint véglegesen eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól.

Emellett a vádlottal és a felszámolás alatt álló Kun-Mediátor Kft.-vel szemben külön-külön csaknem 1,6 milliárd forint, a vádlott két hozzátartójával szemben pedig összesen több mint 34 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. A vádlottat kötelezték arra is, hogy fizessen meg öt sértettnek összesen mintegy 129 millió forint kártérítést, a további magánfelek által bejelentett kártérítési igények érvényesítését pedig egyéb törvényes útra utasították.

The post Lényegesen súlyosabb büntetést kértek Bróker Marcsira first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés