:

Életfogytiglant kapott a szíriai háborús bűnös

Életfogytiglant kapott a szíriai háborús bűnös
  • 24.hu
  • 13 Jan, 2022
  • Címkék: #

Emberiesség elleni bűntettek miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Anwar Raslant, a szíriai hírszerzés volt ezredesét egy német bíróság ? írja az Euronews.

A most 58 éves férfi egy hírhedt damaszkuszi börtönben mintegy 4000 rabot kínzott, kínoztatott meg 2011-ben, az Aszad-rezsim elleni első tüntetések után.

58 rendbeli emberöléssel, nemi erőszakkal és más szexuális bűncselekményekkel vádolták.

Anwar Raslant 2019-ben fogták el a matóságok, amikor már maga is szakított a szíriai diktátorral, Bassár el-Aszaddal és menedékjogot kapott Németországban.

Az Al-Hatib börtön sok egykori lakója, egykori szíriai ellenzékiek is  tanúskodtak ellene. A férfi azzal védekezett, nem tudott arról, miként bántak az őrök a rabokkal, néhányuknak még segíteni is próbált.

Az Euronews szerint különleges a német ítélet, mert egy államilag szervezett bűncselekmény-sorozat elkövetője volt a vádlott, aki a bűncselekményt nem Németországban, nem német állampolgárok ellen követte el. A bíróság az univerzális joghatóság elve alapján járt el, ami azt jelenti, hogy vannak olyan súlyos bűncselekmények, amelyeket minden állam bíróságának üldöznie kell.

The post Életfogytiglant kapott a szíriai háborús bűnös first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés