:
Breaking News

Szinte garantáltnak vehető a további drágulás az ingatlanpiacon

Szinte garantáltnak vehető a további drágulás az ingatlanpiacon
  • 24.hu
  • 14 Jan, 2022
  • Címkék: #

Dinamikus gazdasági növekedés, emelkedő bérek, ugyanakkor pénzromlás, kamatemelési ciklus és bizonytalan világgazdasági konjunktúra jellemzi az idei év kilátásait, ami az ingatlanpiacot sem hagyja hidegen, összegezték a 2022-es év előrejelzéseit a 198 irodájával piacvezető ingatlanforgalmazó cég elemzői. A lakóingatlanok piaca 2013 óta felfelé ívelő ciklusban van, az évtized legerősebb éve 2018 volt, amikor a KSH adatai alapján rég nem látott számú lakástranzakció köttetett.

A világjárvány rövid időre lefagyasztotta a piacot 2020-ban, de a vevők és az eladók néhány hét alatt alkalmazkodtak, a kezdeti sokkot dinamikus nyári és némileg bizonytalanabb ősz követte, majd 2021 egyértelműen a válság előtti dinamikára való visszatérést hozta a pandémia ellenére.

Ugyan az ingatlanpiacon a téli hónapokban hagyományosan kevesebb tranzakciót kötnek az ügyfelek, de ezt a tételt az Otthon Centrum tapasztalatai szerint felülírta az utolsó negyedév: tavaly a negyedik negyedévben több mint 7 százalékkal több eladást ért el az Otthon Centrum, mint egy évvel korábban. Éves szinten ennél is nagyobb a növekedés, 13,5 százalékkal több értékesítés történt 2021-ben mint 2020-ban.

A 2020-as évhez képest 9,5 százalékkal többen szavaztak bizalmat a hálózatnak és rekordszámú vételi ajánlatot tettek az ügyfelek, amely 26,5 százalékkal haladta meg 2020-as évet és 18 százalékkal a 2018-as, még Covid előtti esztendőben rögzített ajánlatok számát.

Csakhogy időközben változtak a piaci feltételek: az ipari termelői árak bő ötödével nőttek, az energiaiparban éves szinten 53 százalékos volt a drágulás üteme, és már a Pénzügyminisztérium által közzé tett ötéves előrejelzés is arra figyelmeztet, hogy tartós marad az infláció.

Ennek ellensúlyozására világszerte szigorítanak a jegybankok, és itthon is beindult az alapkamat emelése. Ez rövid távon ösztönzőleg hat, így a háztartások körében továbbra is sláger lesz az ingatlan, hiszen még mindig kedvező mértékű fix kamattal lehet hitelt felvenni, az infláció pedig erősen olvasztja a megtakarítások értékét, ami vásárlásokra ösztönzi a megtakarításuk értékét féltő vevőket. A Zöld Otthon Program rendkívül népszerű, viszont a kihelyezhető keretösszeg véges, ami szintén döntéshelyzetbe hozza a vásárlókat, hiszen könnyen megeshet, hogy aki nem dönt időben, lemarad a lehetőségről.

A turizmus lassú magához térése miatt a szállás-hely szolgáltatásban érdekelt piaci szegmens várhatóan még 2022-ben is gyengébben teljesít majd. Ugyanakkor a lakásárak elmúlt években tapasztalt emelkedése tartósnak ígérkezik és már a hosszú távú bérlakáspiacon is drágulás valószínűsíthető. A saját célú vásárlók a zöld hitel felvételére alkalmas új építésű lakások mellett az agglomerációs települések családi házaira fókuszálnak.

Utóbbi szegmensben a felfokozott keresletnek köszönhetően komoly árrobbanás volt megfigyelhető az elmúlt évben. A kettő metszetében találhatóak azok a kisebb-nagyobb társasházas, lakóparki projektek, amelyek a javuló tömegközlekedést, elsősorban a megújuló vasúti kapcsolatok adta lehetőséget és a terjedő rugalmas munkavégzést használják ki, ügyesen igazodva az állami támogatásokra jogosult családos vevők igényeihez és pénztárcájához.

Kapcsolódó Vége lehet az olcsó albérletek korának 2022-ben Ha minden így halad tovább, visszapattannak az árak a járvány előtti szintre.

The post Szinte garantáltnak vehető a további drágulás az ingatlanpiacon first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés