:
Breaking News

Elérte a szökőár a csendes-óceáni Tongát: videón, amint elönti a szigetet a víz

Elérte a szökőár a csendes-óceáni Tongát: videón, amint elönti a szigetet a víz
  • 24.hu
  • 15 Jan, 2022
  • Címkék: #

Elérték a cunamihullámok a csendes-óceáni Tonga szigetét azután, hogy a helyi hatóságok szökőárriadót rendeltek el ? írja a BBC. A jelenséget egy óriási víz alatti vulkánkitörés okozta mindössze 65 kilométerre a szigettől. A Hunga Tonga-Hunga Ha?apai elnevezésű vulkán kitöréséről nem mindennapi felvétel készült.

BREAKING: Satellite image captures Tonga’s Hunga volcano erupting

(Source: @US_Stormwatch) pic.twitter.com/VolrJs7Gfi

? The Spectator Index (@spectatorindex) January 15, 2022

A Twitteren azóta számos videó megjelent arról, hogy a szigetet elért hullámok elárasztanak számos épületet, köztük egy templomot, és helyi családok otthonait is, valamint helyu szemtanúk szerint hamu hullott a fővárosra, Nuku’alofára. Az egyik tongai lakos, Mere Taufa elmondta, hogy a kitörés akkor történt, amikor a családja vacsorára készült, és öccse azt hitte, bombák robbannak a közelben. A vulkánból kiömlő gáz-, füst- és hamucsóvák 20 kilométerre lövetlek az ég felé ? közölte a Tonga Geological Services.

Az alábbi felvételen látható, amit a helyi templomba ömlik be a víz.

This family were in church. They?d just finish having choir practice and the tsunami hit ???? pic.twitter.com/DLLFRJ9BAc

? KNOWKNEE (@JohnnyTeisi) January 15, 2022

De azt ie megörökítettek, hogy az emberek autóikkal menekülnek a szigetre betörő hullámok elől.

Tsunami videos out of Tonga ?? this afternoon following the Volcano Eruption. pic.twitter.com/JTIcEdbpGe

? Jese Tuisinu (@JTuisinu) January 15, 2022

A nyolc perces kitörés olyan hangos volt, hogy azt hallani lehetett a több mint 800 kilométerre lévő Fidzsi-szigeteken is. A Fidzsi-szigetek kormánya szökőárral kapcsolatos figyelmeztetést adott ki, és evakuációs központokat nyitott az alacsonyan fekvő tengerparti területeken élők számára. A több mint 2300 kilométerre fekvő Új-Zélandon is a kitörés okozta hullámokra figyelmeztettek. A helyi hatóságok szerint Új-Zéland egyes részein ?erős és szokatlan áramlatokra, valamint előre nem látható hullámokra lehet számítani a parton egy nagy vulkánkitörést követően?.

The post Elérte a szökőár a csendes-óceáni Tongát: videón, amint elönti a szigetet a víz first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés