:

Tamás Gáspár Miklós és Markó Béla is az idei Baumgarten-emlékdíjasok között

Tamás Gáspár Miklós és Markó Béla is az idei Baumgarten-emlékdíjasok között
  • 24.hu
  • 16 Jan, 2022
  • Címkék: #

A 2019-es márciusi művészeti díjazások hatására ? látván, hogy a pártpolitika a szakmaiságot mellőzve sorozatosan inkorrekt módon dönt ? elhatároztam, hogy megkísérlem a Baumgarten-díj felélesztését

? idézte fel Kukorelly Endre az okokat, hogy miért alapították újra a Baumgarten Ferenc Ferdinándról elnevezett rangos irodalmi elismerést. A Baumgarten-emlékdíjakat és emlékjutalmakat először 2020-ban osztották ki, idén pedig harmadik alkalommal ítélték oda az arra érdemesnek talált íróknak.

Kukorelly január 16-án a 24.hu-n, élő Facebook-videóban jelentette be a díjazottak és jutalmazottak listáját. Ez alapján 2022-ben Baumgarten-emlékdíjat kap Géczi János, Harkai Vass Éva, Lövétei Lázár László, Markó Béla, Nemes Z. Márió, Ilma Rakusa, Szirák Péter és Tamás Gáspár Miklós, emellett Baumgarten-emlékjutalmat kap Nagy Csilla, Vajna Ádám és Vida Kamilla. Az átadást ? a tavalyihoz hasonlóan ? a pandémiára tekintettel később tartják, a díjak összege idén egyenként 400.000 Ft, a jutalmak összege 200.000 Ft.

Kapcsolódó Vida Kamilla: Azt kutatom, ki lehet-e lépni a lázadás, kiégés, belenyugvás keretrendszeréből Vida Kamilla első verseskötete, a Konstruktív bizalmatlansági indítvány nem riad vissza a közéleti témáktól, simán közös nevezőre hozza a Harry Pottert Gyurcsány Ferenccel, vagy Majkát Esterházy Péterrel. De vajon hogy kerülhető el a kiégés? Interjú.

Az idei bejelentést itt tudják megnézni:

 

Az eredeti Baumgarten-díjat 1929-ben osztották ki először tíz magyar írónak, és onnantól 1949-ig minden évben átadták, egyetlen év, 1945 kivételével. Alapítója Baumgarten Ferenc Ferdinánd volt, aki végrendeletében meghagyta, hogy a Sas és Tisza Kálmán utca kereszteződésénél álló bérház kiadásából befolyt összeget arra érdemes írók évdíjára fordítsák. A díj kurátora sokáig Babits Mihály volt.

A díjat 1949-ben kommunizálta a rendszer, ennek megfelelően a rendszerváltáskor kellett volna visszakapniuk az íróknak. A mindenkori végrehajtó hatalomnak pusztán a menedzseri feladatot kellett volna megtartani, a döntés felelősségét pedig minden aktuális pártpolitikától független kurátor kezébe adni

? nyilatkozta a Kukorelly, aki az elmúlt években hangsúlyozta, hogy ugyan az emlékdíj nem szorosan követi a Baumgarten Ferenc Ferdinánd hagyatékából finanszírozott eredeti elismerés statútumát, de igyekszik az egykori Baumgarten-díj hagyományát folytatni, minél több elemét megtartva annak szellemében eljárni.

A Baumgarten-emlékdíjat működtető Gyümölcsöskert Egyesület kizárólag közösségi finanszírozású, a bevétel-kiadás transzparens, az összegeket a Facebookon közzéteszik. Mint mondja, az egyesületet eddig 502-en támogatták, kisebb-nagyobb befizetésekkel ? többen rendszeresen is. Az egyesület célja, hogy ?felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalomra, hogy a polgárokat művészet támogatására buzdítsa, és hogy a legnagyobb magyar irodalmi mecénás, Baumgarten Ferenc Ferdinánd emlékét fönntartsa.?

A Baumgarten-díjat 2019-ben Marno János, Márton László, Pintér Béla, St.Turba Tamás és Christina Viragh,  tavaly pedig Báthori CsabaBodor ÁdámGaraczi LászlóMargócsy IstvánSzijj FerencTakáts József és Tompa Andrea kapta.

The post Tamás Gáspár Miklós és Markó Béla is az idei Baumgarten-emlékdíjasok között first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés