:
Breaking News

Mesterséges Holdat építettek Kínában

Mesterséges Holdat építettek Kínában
  • 24.hu
  • 17 Jan, 2022
  • Címkék: #

Különböző kísérletek elvégzésére alkalmas mesterséges Holdat építettek fel Kínában – írja a Space.com. A létesítményben mágnesesség segítségével szimulálhatják majd az alacsony gravitációjú környezeteket.

A telep 2022-ben nyílhat meg hivatalosan. A létesítményben egy 60 centiméter átmérőjű vákuumkamrában fognak erős mágneses mezőket kialakítani, hogy szimulálják az alacsony tömegvonzást. Az ötlet egy korábbi kísérlettől eredeztethető, amelyben mágnesek segítségével lebegtettek egy békát. Andre Geim, a Manchesteri Egyetem fizikusa 2000-ben kapta meg a szatirikus Ignobel-díjat bizarr vizsgálatáért, a lebegés hátterében a diamágneses levitáció nevű jelenség áll.

Yaorusheng / Getty Images

A kamrában köveket és port is elhelyeznek majd, hogy minél jobban szimulálhassák a holdi környezetet.

Li Ruilin, a Kínai Bányászati és Műszaki Egyetem munkatársa szerint ez az első ilyen kamra a világon, amelyben ráadásul bármeddig fenntarthatják az alacsony gravitációt.

A szakértők célja az, hogy az új technológiákat először a létesítményben próbálják ki, mielőtt a Holdon is bevetnék. Li szerint egyes kísérleteket akár napokig is végezhetnek majd.

The post Mesterséges Holdat építettek Kínában first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés