:

Újra kitört Tongánál a tenger alatti vulkán

Újra kitört Tongánál a tenger alatti vulkán
  • 24.hu
  • 18 Jan, 2022
  • Címkék: #

Újból kitört a Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében található tenger alatti vulkán ? jelentette egy ausztrál földtani megfigyelőállomásra hivatkozva az MTI. Ezt a Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) is megerősítette azzal, hogy nagyobb hullámokat rögzítettek a térségben.

A Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai vulkán szombaton tört ki hatalmas károkat okozva a főszigeten, Tongatapun és a hozzá tartozó mintegy 170 szigeten és zátonyon.

Kapcsolódó Elérte a szökőár a csendes-óceáni Tongát: videón, amint elönti a szigetet a víz A vulkánkitörés okozta hangrobbanást még több mint kétezer kilométerrel távolabb, Új-Zélandon is hallották.

Az új-zélandi kormány főbiztosa szerint a fővárost, Nuku’alofát fedő hamuréteg holdbéli tájat idéz. Különösen nagy károk voltak a fősziget, Tongatapu nyugati partvidékén, ahol több hotel van. Peter Lund szerint aggódnak a távoli szigetekért, amelyekkel még nem tudták helyreállítani a kapcsolatot.

A vulkanikus tevékenység utáni szökőár elérte Japán, az Egyesült Államok, Új-Zéland és több latin-amerikai ország partjait is. A tűzhányó kitörésének már legalább egy halálos áldozata van Tongán, ahol a szökőár egy 50 éves brit nőt sodort magával. Két másik ember Peru északi partvidékén halt meg a cunami miatt.Noha hétfőn új-zélandi és ausztrál katonai repülőgépek megkezdték a kárfelmérést, a megszakadt kommunikáció és a hamufelhő továbbra is akadályozza a Tongán okozott pusztítás mértékének megállapítását.

Kapcsolódó Az űrből is megörökítették a tongai vulkánkitörést A tűzhányó szombaton hatalmas kitörést produkált.

Az új-zélandi kormány azt reméli, a repülési viszonyok javulásával kedden már segélyszállítmányt, a többi között ivóvizet küldhetnek a szigetre. Az internet-szolgáltatás helyreállítása akár két hetet is igénybe vehet, mert feltehetően a tengerfenéken lévő távközlési kábel, s a legközelebbi kábelfektető hajót az ezer kilométerre lévő Pápua Új-Guinea térségéből tudják csak mozgósítani.

Kapcsolódó Pápua Új-Guineát 6,1-es földrengés rázta meg néhány órával a tongai vulkánkitörés után Pápua Új-Guinea és Tonga is a csendes-óceáni Tűzgyűrű térségében fekszik.

A nemzetközi mentési munkálatokat tovább bonyolítja, hogy Tonga eddig elkerülte a koronavírus-járványt. Szakértők szerint a harminc éve nem tapasztalt hevességű vulkánkitörés miatt most a fő gondot a levegő és a víz minősége jelenti a vulkanikus hamu miatt. A helyi vezetés vasárnap felszólította a lakosságot, hogy viseljenek maszkot és lehetőleg palackozott vizet fogyasszanak.

Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkár, António Guterres szóvivője a világszervezet humanitárius tisztségviselőire és a tongai vezetésre hivatkozva özölte, hogy jelentős infrastrukturális károk keletkeztek a főszigeten, Tongatapun. Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) azon fáradozik, hogyan humanitárius szállítmányt és segítőket küldjön Tongára. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főtitkára hétfőn a Twitteren jelezte: a WHO kész a tongai kormány támogatására és a segítségnyújtásra.

Kapcsolódó Itthon is érződött a tongai vulkánkitörés lökéshulláma A kitörést még a több mint 9000 kilométerre fekvő Alaszkában is hallani lehetett.

The post Újra kitört Tongánál a tenger alatti vulkán first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés