:

Pegasussal figyelték Netanjahu ellenfeleit is

Pegasussal figyelték Netanjahu ellenfeleit is
  • 24.hu
  • 18 Jan, 2022
  • Címkék: #

Az izraeli NSO Group Pegasus kémprogramjával figyelte meg a rendőrség 2020-ban a Benjamin Netanjahu akkori kormányfő elleni tüntések szervezőit, a korrupció-gyanús polgármestereket és más gyanúsnak vélt személyeket ? írta a Kalkaliszt nevű izraeli lap tényfeltáró írása alapján az MTI.

A Pegasust csak bírói engedéllyel, a legfőbb ügyész jóváhagyásával vethették volna a megfigyelt célszemélyek lehallgatására, de a lap szerint fittyet hánytak a törvényre, enélkül használták a szoftvert.

2020-ban, amikor hetente többször több százezren tüntettek Jeruzsálemben a miniszterelnöki rezidenciánál és az ország útkereszteződéseiben, az NSO kémprogramját telepítették a demonstrációkat szervező ?fekete zászlós? civil  mozgalom vezetőinek telefonjaira.

Kapcsolódó A kormányellenes tüntetőkre támadtak Izraelben A videofelvételek egy részén felismerhetők és azonosíthatók a verekedők, de eddig nem vettek senkit őrizetbe.

Emellett korrupció gyanújába keveredett polgármestereket és egy vezető politikus munkatársát is megfigyelték, hogy információt szerezzenek a politikus esetleges korrupt viselkedéséről. Pegasussal figyelték meg a pride felvonulások előtt az LMBT-ellenes aktivistákat is, miután 2015-ben egy felvonuláson megöltek egy 15 éves lányt.

A cikket jegyző Tomer Ganon a katonai rádióban azt mondta, 2013-ban vásárolták meg a kémprogramot, 4-5 magas rangú rendőrtiszt döntött alkalmazásáról megfelelő jogi ellenőrzés nélkül.
A rendőrség cáfolta, hogy törvényt sértett, azt állítja, hogy

a szervezeten kívüli jogi tényezők és a főügyész felügyelete mellett alkalmazták a kibereszközt.

A kémprogramot több országban (Magyarországon is) használták.  Izrael csak kormányoknak engedélyezi kibertermékek exportját, törvényes felhasználásra, bűncselekmények megelőzésére és kivizsgálására és a terrorizmus elleni küzdelemre, és a vásárló országok kötelezettséget vállalnak ezen feltételek teljesítésére.

Kapcsolódó Pegasus-ügy: Netanjahu négy éve elszólta magát Budapesten Budapesten beszélt 2017-ben az izraeli kormányfő arról, hogy beavatkozott a kiberbiztonsági piac működésébe. Bár azóta megbukott, Izraelben most egymást faggatják a miniszterek az NSO nevű cég kémszoftvereinek eladásáról.

The post Pegasussal figyelték Netanjahu ellenfeleit is first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés