:

Katasztrófát idézhet elő a nagy 5G-bővítés több légitársaság szerint

Katasztrófát idézhet elő a nagy 5G-bővítés több légitársaság szerint
  • 24.hu
  • 18 Jan, 2022
  • Címkék: #

Nagy légitársaságok vezetői szerint több tízezer amerikai hazaútját sodorhatja veszélybe, ha a telekommunikációs szolgáltatók bekapcsolják az új C-sávban üzemelő 5G-hálózataikat az Egyesült Államokban. Ezért azt kérik, hogy a nagy csomópontok környékén egyáltalán ne működjenek ilyen tornyok – írja a Reuters. Az American Airlines, a Delta Air Lines, a United Airlines és a Southwest Airlines közös nyílt levelében azt írja, hogy kevesebb mint 36 órán belül valódi légiközlekedési katasztrófa alakulhat ki, ha a hónapok óta csúsztatott indulás most megtörténik. A szolgáltatók a légügyi hatóság (FAA) és a közlekedési miniszter kérésére korábban már késleltették a cellák bekapcsolását, amit eredetileg decemberre terveztek.

A C-sávról tudni kell, hogy ez a típusú rádiófrekvenciás sáv 3,7?4,2 GHz-es tartományt fed le, amit eddig televíziós műholdak használtak, de ennek egy részét át kellett adni telekommunikációs cégeknek. A repülőgépeken több rádiós berendezés is szintén ezekkel a frekvenciákkal dolgozik, így felmerült, hogy inferferencia léphet fel a repülőgépek berendezéseivel, ami veszélyeztetheti a járatok biztonságos működését, főleg a landolás során. Érintheti például a magasságmérőt, ami nélkül a pilóták nem képesek rossz látási viszonyok között landolni.

A légitársaságok figyelmeztetése szerint a nemzet kereskedelme akár le is állhat, ha elterelések, járattörlések, vagy késések merülnek fel.

A távközlési cégek szerint ez nem jelenthet semmilyen problémát, amennyiben a repülőterek által használt berendezések megfelelően vannak szabályozva. Az AT&T és a Verizon vállalta azt is, hogy a következő fél évben korlátozzák az adótornyok teljesítményét a repülőterek körzetében. A légitársaságok szeretnék, ha a kifutópályák 3,7 kilométeres körzetében egyáltalán nem lennének C-sávon sugárzó 5G-s adótornyok.

A légi forgalmat irányító kormányzati ügynökség (FAA) vasárnapi közlése szerint az amerikai légieszközök majdnem fele biztonságban leszállhat már azokon a reptereken, ahol bevezették a hálózatokat, a légitársaságok szerint azonban sok nagy reptér nem került még fel a listára, köztük fontos szállítmányok csomópontjai.

The post Katasztrófát idézhet elő a nagy 5G-bővítés több légitársaság szerint first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés