:
Breaking News

Tavaly 40 százalékkal több jelzáloghitelt vettek fel a magyarok

Tavaly 40 százalékkal több jelzáloghitelt vettek fel a magyarok
  • 24.hu
  • 19 Jan, 2022
  • Címkék: #

A 2021-es év nem csak az ingatlan, de a hitelpiacon is új rekordokat hozott: a Duna House pénzügyi részlegének becslése szerint tavaly több mint 1300 milliárd forintnyi lakáshitelt helyeztek ki a pénzintézetek, 40 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – közölte az Duna House kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tényadatai és a cég pénzügyi részlegének utolsó havi becslése alapján.

Míg az ingatlanpiacon a nyári időszak okozott mérséklődést, addig a kihelyezett hitelek aránya ekkor volt a legmagasabb – írták

A Duna House pénzügyek részlegének adatai alapján egész évre jellemző volt, hogy a budapesti ügyfelek több mint harmada 20 millió forint feletti ügyletértékre szerződött, vidéken továbbra is 10-15 millió forint közötti kategória volt a legnépszerűbb egész évben.

Az átlagos hitelnagyság mindenhol nőtt az előző negyedévhez képest. Míg a fővárosban 20,5, addig vidéken 12,5-13,7 millió forint volt az átlagos hitelnagyság a 2021 szeptember-december közötti időszakban.

Az ügyfelek többsége 20 éves futamidővel kalkulált szerződéskor, vidéken az igénylők több mint fele, Budapesten 35 százalékuk választotta ezt a konstrukciót. A második legnépszerűbb opció a 25 éves futamidő volt, amelyet a 10 éves alternatíva követett.

A közlemény szerint Nyugat- és Kelet-Magyarországon a hitelügyletek negyede mellé adtak be csok-igénylést 2021 negyedik negyedévében, míg Budapesten ez az arány 18,1 százalék volt. Az országos eloszlás így 20,6 százalék.

Kapcsolódó Idén több otthonteremtési támogatás véget ér Határidők közelegnek.

The post Tavaly 40 százalékkal több jelzáloghitelt vettek fel a magyarok first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés