:
Breaking News

Rekordmagasságba jutott a tongai vulkán hamuja

Rekordmagasságba jutott a tongai vulkán hamuja
  • 24.hu
  • 20 Jan, 2022
  • Címkék: #

Január 15-én kitört a tongai Hunga Tonga-Hunga Ha?apai sziget vulkánja. Az esemény az utóbbi évtizedek legnagyobb kitörése volt, az aktivitás keltette cunami Perut, Japánt, az Egyesült Államokat és Oroszország távol-keleti részét is elérte, a hangrobbanás pedig Alaszkában is hallható volt. A vulkán azóta ismét kitört.

A szakértők szerint az esemény során rekordmagasságba jutott a vulkáni hamu, az anyag ugyanakkor nem fogja befolyásolni az éghajlatot – számol be a Live Science. Simon Proud, az Oxfordi Egyetem munkatársa január 17-én a Twitteren azt írta, hogy a hamufelhőt időjárási műholdak figyelték meg 39 kilométerrel a felszín felett.

Ennél magasabban vulkáni hamut még nem észleltek.

Érdemes kiemelni, hogy az adatok az elkövetkező napokban még finomodhatnak.

Kapcsolódó Az űrből is megörökítették a tongai vulkánkitörést A tűzhányó szombaton hatalmas kitörést produkált.

Egy-egy kitörés után a légkörbe kerülő szemcsék képesek rövid időre lehűteni a földi klímát, a kutatók szerint azonban ez most nem valószínű. Bár a tongai esemény hatalmas volt, viszonylag kevés hamu szabadult fel a kitöréssel.

Az anyag már szét is terjedt Ausztrália felett. A felhőben lévő kén-dioxid potenciálisan káros az emberi egészségre, irritálhatja például a légutakat.

The post Rekordmagasságba jutott a tongai vulkán hamuja first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés