:

Milliók halálához vezettek antibiotikumoknak ellenálló kórokozók

Milliók halálához vezettek antibiotikumoknak ellenálló kórokozók
  • 24.hu
  • 20 Jan, 2022
  • Címkék: #

Világszerte mintegy 1,27 millió ember halt meg 2019-ben antibiotikumnak ellenálló kórokozó okozta fertőzés miatt, és csaknem ötmillió halálesetnél volt legalább részben felelős a halálért ilyen fertőzés ? idézi az MTI egy nemzetközi szakértői csoport a The Lancet orvosi hetilapban megjelent cikkét.

A rezisztens kórokozók ezzel a világ leggyakoribb halálokai közé tartoznak.

A tudósok az eddigi legátfogóbb elemzést végezték el a témában, összesen 204 országot és régiót, 23 kórokozó baktériumot, valamint baktériumok és antibiotikumok 88 kombinációját vizsgálták meg.

Nem hat az antibiotikum

A leggyakrabban rezisztenciaproblémát okozó baktériumok közé tartozik az Escherichia coli, a Staphylococcus aureus, a Klebsiella pneumoniae és a Streptococcus pneumoniae.

Antibiotikum-rezisztenci azt jelenti, hogy a a páciens nem reagál az antibiotikumos kezelésre, mert a betegségét okozó baktériumot nem semmisíti meg az antibiotikum. A problémája különösen gyakran jelentkezik az alsó légutak fertőzéseinél, például tüdőgyulladásnál.

Különösen sokan haltak meg vérmérgezés és vakbélgyulladás következtében, mert a fertőzés a rezisztens kórokozó miatt antibiotikummal nem volt legyőzhető.

Most kell cselekednünk

A vizsgálat szerint a legsúlyosabban az Afrika nyugati részén, a Szaharától délre lévő országok érintettek, itt 100 ezer emberre csaknem 24 haláleset jut, melyek közvetlenül visszavezethetők egy rezisztens kórokozó kiváltotta fertőzésre. A gazdagabb országokban 100 ezer főre 13 haláleset jut. A leginkább veszélyeztetettek az öt év alatti gyerekek.

Ezek az új adatok elénk tárják az antimikrobiális rezisztencia problémájának valódi mértékét és egyértelműen jelzik, hogy most kell cselekednünk

? fogalmazott Chris Murray, a Washingtoni Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője.

A szakértő szerint a cél a fertőzések elkerülése a jobb higiénia és az oltások biztosítása segítségével. Emellett vissza kell fogni az antibiotikumok nem megfelelő, túlzott használatát ? például az antibiotikumokra nem reagáló vírusfertőzéseknél, illetve új antibiotikumokat kell kifejleszteni és piacra vinni.

The post Milliók halálához vezettek antibiotikumoknak ellenálló kórokozók first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés