:

Mérgező medúzák lepték el az ausztrál partokat

Mérgező medúzák lepték el az ausztrál partokat
  • 24.hu
  • 20 Jan, 2022
  • Címkék: #

Lisa-Ann Gershwin medúzaszakértő szerint a portugál gályák ?döbbenetes mennyiségben? vetődtek partra az elmúlt hónapokban a meleg időjárásnak köszönhetően Új-Dél-Wales, Viktória, Dél-Ausztrália és Tasmánia államokban ? idézi az MTI. A portugál gálya nem egyetlen élőlény, hanem négy önálló organizmusból álló telep. Ezek mindegyikének külön fiziológiai funkciója van, egyedül nem lennének életképesek, a populációt alkotó kolóniáik szabadon lebegnek az óceán felszínén.

Az egyes kolóniák ?bal- vagy jobbkezesek?, vitorlául szolgáló gázhólyagjaik az egyik vagy a másik irányba fordulnak. így a feltámadó szél időben csak a kolóniák egy kis számát sodorja el, tehát egyetlen széllökéssel nem vész el az egész populáció.

A lény hossza 9?35 centiméter, amelyről hosszú, 15-30 méteres fogófonalak nyúlnak a mélybe, amely csalánsejtjei mérget tartalmaznak. A méreg képes megölni kisebb halakat és más zsákmányállatokat. Az éghajlatváltozás valószínűleg kedvező környezetet teremt a szaporodásukhoz, hiszen a portugál gályák és más medúzafajok is meglehetősen elszaporodtak.

The post Mérgező medúzák lepték el az ausztrál partokat first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés