:

Online kiállításon mutatkoznak be Petőfi Sándor versei, levelei, illetve tárgyai

Online kiállításon mutatkoznak be Petőfi Sándor versei, levelei, illetve tárgyai
  • 24.hu
  • 23 Jan, 2022
  • Címkék: #

A költőhöz köthető kincseket a bicentenáriumi Petőfi Sándor-emlékév előzeteseként a 200 Petőfi szabadon nevű weboldalon nézhetik meg és tölthetik le a látogatók – közölte a múzeum az MTI-vel.

Ez a virtuális képeskönyv jóval több egy adatbázisnál, hiszen a látogató a letölthető képek mellett közérthető módon ismerkedhet meg a műtárgyak történetével, illetvea hozzájuk kötődő érdekességekkel. Az érdeklődők olyan emblematikus versekben tanulmányozhatják Petőfi változó kézírását, mint a Dalaim, Az őrült, A vén zászlótartó, a Nagykárolyban, az Erdélyben, a Szép vidéknek szépséges leánya, illetve a Csalogányok és pacsirták.

Belepillanthatnak Petőfi levelezésébe menyasszonyával és barátaival, megnézhetik iskolai bizonyítványát, szerződését az Összes költeményekre vagy éppen a halottá nyilvánítás jegyzőkönyvét. Sokakat érdekelhetnek persze emellett Szendrey Júlia naplói vagy fia, Petőfi Zoltán versei is.

A múzeumnak a költő emlékét őrző Petőfi Társaságtól származó legnagyobb egysége a könyvtár, hiszen itt nemcsak a költő életében megjelent ritkaságokba, de saját könyvtára egy részébe is lehetőség nyílik belelapozni, sőt, az érdeklődők olyan különleges dokumentumokat láthatnak,

mint Petőfi körözése vagy katonai kitüntetése, röpiratban terjesztett versei vagy vándorszínészkedésének plakátjai.

A leglátványosabbak azonban a képzőművészeti és relikviagyűjtemény féltett darabjai, hiszen Petőfi csaknem teljes portrégalériája (gyermek- és ifjúkorától kezdve az egyenruhát öltő költőig) mellett megtekinthetők a jól ismert művek illusztrációi is ? a János vitéztől az Anyám tyúkjáig, olyan mesterektől, mint Barabás Miklós, Orlai Petrich Soma, Than Mór, Madarász Viktor, Lotz Károly, Zichy Mihály, Aba-Novák Vilmos vagy Ferenczy Béni.

A személyes tárgyak egyaránt érzékeltetik az életutat és a kedvteléseket is:

látható a sakktáblánál ülő vagy házisapkában pipázó költő, a mészáros édesapa mezővárosi világa és a reformkori pesti értelmiségi lakás biedermeier berendezése, igényes dísztárgyai.

Az újabb kutatási eredmények iránt érdeklődő közönség számára emellett egy több tudományterületet is érintő konferenciakötet válik online elérhetővé: a PIM-ben 2019-ben rendezett “Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!” – 1848 emlékezete a kultúra különböző regisztereiben című konferencia Petőfi alakjának a nemzeti emlékezetben megőrzött témáját járta körbe. Az előadások írott változatát közlő tanulmánykötet szerzői közt irodalom-, művészet- és színháztörténészek, régészek, történészek, muzeológusok, középiskolai tanárok és múzeumpedagógusok kaptak helyet.

The post Online kiállításon mutatkoznak be Petőfi Sándor versei, levelei, illetve tárgyai first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés