:

Meghalt az íjásztörténelem matematika-professzora

Meghalt az íjásztörténelem matematika-professzora
  • 24.hu
  • 23 Jan, 2022
  • Címkék: #

72 éves korában meghalt az 1980-as moszkvai olimpia íjászbajnoka, Ketevan Losaberidze, a szomorú hírről a Grúz Olimpiai Bizottság számolt be.

??

Losaberidze 1949. augusztus 1-jén egy kilencgyermekes család nyolcadik gyerekeként egy Lekereti nevű kis grúz faluban született.

Miután az iskolát kiváló eredménnyel végezte, a Kutaisi Pedagógiai Intézetben folytatatta tanulmányait, ott találkozott Salva Jashiasvili íjászedzővel, aki a sportág fő népszerűsítőjévé vált Grúziában.

1967-ben megnyerte a grúz bajnokságot, öt évvel később pedig két Európa-bajnoki aranyat szerzett, amit 1978-ban ls 1980-ban megtoldott még egy-egy elsőséggel.. 22 évesen már élete első olimpiáján lett negyedik, edzői elképesztőnek nevezték a fejlődését ? főleg, hogy mindössze 17 évesen ismerkedett meg a sportággal.

1973-ban és 1981-ben világbajnok lett, a csúcsra azonban a hazai olimpiát jutott fel, amikor is bajnoki címet szerzett ? ez az első és egyetlen szovjet olimpiai aranyérmes íjászatban.

1980-ban az év legjobb grúz sportolójának választották, később ő lett a 20. század legjobb grúz sportolója választáson a negyedik.

Pályafutása befejezése után a matematikaprofesszorként dolgozott a Tbiliszi Állami Egyetemen, majd 2002 és 2005 között a Grúz íjász Szövetséget vezette.

The post Meghalt az íjásztörténelem matematika-professzora first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés