:

Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország gyors és súlyos válaszlépésre számíthat

Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország gyors és súlyos válaszlépésre számíthat
  • 24.hu
  • 23 Jan, 2022
  • Címkék: #

Oroszország gyors és súlyos válaszlépésre számíthat mind az Egyesült Államok, mind pedig európai szövetségesei részéről, amennyiben az ?orosz haderő egyetlen további tagja? belép Ukrajnába ? mondta a CNN amerikai hírtelevíziónak adott vasárnapi interjújában Antony Blinken külügyminiszter, aki kijelentette, hogy a jelenlegi patthelyzet megoldása Vlagyimir Putyin orosz elnökön múlik:

Ebben a pillanatban a választás Vlagyimir Putyiné. Egyértelműen előnyösebb megoldásnak tartom a diplomáciát, a párbeszédet, annak eldöntését, hogy sikerül-e a kollektív biztonságot úgy építeni, hogy mindenki számára jó legyen

? fogalmazott Blinken, aki visszautasította azt az elképzelést, hogy jelenleg gazdasági szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben, mondván, hogy ezzel aláásnák a Nyugat azon képességét, hogy elrettentse az Ukrajna elleni esetleges orosz agressziót.

Antony Blinken pénteken Genfben tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel a kialakult feszültségről. Mindketten hasznosnak ítélték találkozójukat, és megállapodtak a megbeszélések folytatásában. Az amerikai külügyminiszter vasárnap a CBS amerikai televíziónak is nyilatkozott. Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok kezei meg vannak-e kötve Ukrajnával kapcsolatban, mivel orosz támogatásra van szüksége az iráni nukleáris program visszaszorításáról szóló tárgyalásokon, Blinken úgy válaszolt: ?A legkevésbé sem?.

Vasárnap az ukrán kormány is megszólalt a témában: Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a BBC Ukrajina hírportálnak nyilatkozva azt mondta, noha a brit hírszerzés semmi újat nem mondott Moszkva terveit illetően, amiről ne tudnának már Kijevben, a londoni kormányzat igen jól, részletekbe menően és konkrét személyekre is kiterjedten ismeri az ukrajnai helyzetet.

A tisztségviselő arra reagált, hogy a brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. A tárca közölte: információi vannak arról, hogy Oroszország egyik potenciális jelöltje Jevhenyij Murajev volt parlamenti képviselő, a Moszkva-barátnak tartott Nas ukrán hírtelevízió tulajdonosa. Podoljak kifejtette, hogy amikor 2014-ben kitört a háború, az orosz vezetés felhasználta Kijev ellen a ?marginális, de még mindig létező? Moszkva-barát politikai és társadalmi struktúrákat, személyiségeket. A tanácsadó kiemelte, hogy ?a 2014-2019 közötti időszakban a politikai spektrumnak ez a része nemhogy nem tűnt el, de még fel is erősödött?, és ezért a hivatalban lévő elnök elődjét, Petro Porosenko volt államfőt tette felelőssé, írja az MTI.

The post Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország gyors és súlyos válaszlépésre számíthat first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés